bdf.brcko@gmail.com

Šumarskom inspektoru iz Distrikta Brčko pola godine zatvora zbog 500 KM mita

Inspektor za šumarstvo Duško Đurić (60) osuđen je u Apelacionom sudu Brčko distrikta na šest mjeseci zatvora za primanje mita od 500 KM, dok je oslobođen jedne tačke optužnice. 

Sud je istovremeno odbio prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta da se Đuriću izrekne mjera zabrane vršenja dužnosti u inspekcijskim organima u vezi sa poslovima šumarske inspekcije. 

On je ranije bio oslobođen optužbi, a ova presuda mu je izrečena nakon žalbe optužbe. Tužilaštvo je najavilo žalbu i na ovu osuđujuću presudu jer smatra da po pravilnoj primjeni zakona optuženi nije mogao biti djelimično oslobođen.

– Izostankom adekvatnih sankcija se ne može ispuniti svrha specijalne i generalne prevencije -saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Đurić optužen je da je zahtijevao i primao novac da ne bi preduzimao službene radnje iz svoje nadležnosti.

Optužnicom iz 2020. godine njemu je stavljeno na teret da je godinu ranije, u dva navrata, zahtijevao i primio novac da ne obustavlja sječu i transport drvnih sortimenata i ne preduzima druge mjere na koje je ovlašten kao nadležni inspektor u distriktu Brčko.

Njega se tereti da je od osoba koje su bez neophodnih dozvola i procedura vršila sječu drva zahtijevao i uzeo 700 evra, što je učinio i nekoliko mjeseci kasnije uzevši iznos od 500KM.

Đurić je otkriven i lišen slobode 18. oktobra 2020. godine, u okviru akcije kodnog naziva “Drvosječa” u trenutku dok je uzimao mito.

Izdvojeno