bdf.brcko@gmail.com

U porastu broj razvedenih brakova u Brčko Distriktu BiH

Broj razvedenih brakova na razini Bosne i Hercegovine, kao i na području Brčko distrikta, iz godine u godinu je u porastu, dok je broj sklopljenih brakova u blagom padu.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u 2022. godini broj sklopljenih brakova u našoj državi je blizu 17.500, dok ih je razvedeno 2.865. Kada je u pitanju Brčko distrikt rukovoditeljica podružnice Agencije u Brčkom Senija Fačić navodi podatke o broju sklopljenih i razvedenih brakova za razdoblje od 2020. do 2022. godine.

„U 2022. godini sklopljeno je 673 braka, dok ih je 185 razvedeno, godinu dana ranije broj vjenčanih je 621, a razvedeni 264“, kazala je Fačić, navodeći kako je 2020. godine, tijekom pandemije Covid-19, najmanje sklopljenih brakova, njih 402, dok je iste godine razvedeno čak 240 brakova.

Brojni psiholozi tvrde kako je razvod braka jedno od najstresnijih razdoblja u životu, kako muškarca tako i žene podjednako. Psihologinja pod supervizijom Vesna Zekić navodi kako je najčešći razlog za prestanak bračne zajednice taj što ljudi ulaze u brak na osnovu romantike i početne ljubavi te da tek kada se susretnu sa svakodnevnim problemima, shvate da nisu jedno za drugo. Pored toga, čest razlog su i financije, odnosno neravnomjerno trošenje novca jednog od bračnih partnera, a u posljednje vrijeme preljuba je jedan od najčešćih razloga za raspad bračne zajednice.

Neki od anketiranih građana, od kojih su neki i preko 50 godina u sretnom braku, kažu da se danas mladi predugo zabavljaju i prekasno ulaze u brak, nakon čega dolazi do određenog zasićenja, a na pitanje koja je tajna uspješnog i dugotrajnog braka navode uzajamno poštovanje, razumijevanje i dogovaranje.

U razdoblju od 2020. do 2022. godine u Distriktu je sklopljeno 1696 brakova, dok je razvedeno njih 689, a prošle godine u našem gradu sklopljeno je 640 brakova, dok je broj razvedenih brakova za 2023. godinu još uvijek nepoznat.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno