bdf.brcko@gmail.com

Brčanske izborne igre prije izbora: Poništena odluka o izboru članova Izborne komisije

Lokalni izbori u BiH su pred vratima. Godinama se već govori o digitalnim inovacijama na osnovu kojih bi izbori bili transparentniji. O tim inovacijama se priča i u Distriktu Brčko, ali velika kočnica ove lokalne zajednice trenutno je odabir članova Izborne komisije koji, očigledno je, ni tu ne mogu proći bez političke podrške.

Burna je bila sjednica Skupštine Distrikta Brčko. Raspravljeno je o odabiru članova Izborne komisije. Nakon regularno raspisanog konkursa, obavljenog intervjua i pojedinačnog bodovanja kandidata, zatraženo je poništenje Odluke o izboru četiri člana Izborne komisije.

„A onda smo dobili informacije iz Stručne službe Skupštine da nismo, nažalost, ispoštovali proceduru koja kaže da se konkurs raspisuje 30 dana prije isteka aktuelnog saziva u izbornoj godini, a mi smo u izbornoj godini. Iz tog razloga smo morali da ispoštujemo instrukcije koje su stigle iz Centralne izborne komisije BiH i zato smo stavili poništenje konkursa“, objašnjava SBB-ova Ina Pamukčić, predsjednica Komisije za izbor i imenovanje Skupštine Distrikta Brčko.

Opozicija nezadovoljna. Žale se na nelegalan proces, tvrdeći da nema pravnog osnova za poništenje ove odluke. Upućene su i teške riječi predstavnicima vlasti.

„Izborna komisija nije mjesto za potkusurivanje i za uhljebljavanje. Ima nekih drugih mjesta eventualno – tu treba staviti stručnjake“, poručuje SDA-ov Senad Osmanović.

„Po okončanom postupku ocjenjivanja službenici Skupštine su zaključali u sef ocjene koje su trebale sutradan, 2. februara, u 12:30 biti sabirane“, navodi nezavisni zastupnik Bahrija Ribić.

„Propust jeste napravljen, ja mogu i razumjeti opoziciono djelovanje, vjerovatno bih i ja isto to uradila na njihovoj poziciji. Ali zaista je sve ispoštovano što se tražilo“, odgovara Pamukčić.

I dok se političari spremaju za lokalne izbore i svoje favorite guraju na pozicije koje su njima od velike koristi, Izborna komisija sa aktuelnim članovima već uveliko priprema svoje aktivnosti.

„Mi razmišljamo da za naredne izbore aktiviramo koordinatore koji bi tokom tog perioda pružali na za određeni broj biračkih mjesta stručnu, administrativnu i tehničku pomoć biračkim odborima. To je u namjeri da spriječimo da se desi da velike gužve prilikom predaje izbornog materijala“, ističe Teodor Gavrić, član Izborne komisije Brčko distrikta BiH.

Koalicija Pod lupom redovno prati izborni proces BiH i nastavlja  edukaciju građana. Najavljuju tri inovacije za koje postoji mogućnost da se testiraju prilikom implementacije lokalnih izbora. Riječ je o testnoj fazi biometrijskog skeniranja ličnih dokumenata, skener prsta i elektronskih skenera listića, koji će biti testirani u određenom broju općina.

„Koje su općine u pitanju koje će to imati – još ne znamo. Koristit će se na određenom broju uzoraka, samo ne znamo koji je to broj. Isto tako najava koju smo dobili, ali opet ne znamo hoće li biti, jeste da će biti olakšan unos broja glasova, broja prikupljenih glasova, putem tableta za angažirane posmatrače, odnosno članove koji to rade“, najavljuje Adina Halilović, projektna menadžerica u Proni centru za omladinski razvoj.

Iako se za najavljenje inovacije u izbornom procesu čeka još zvanična potvrda Centralne izborne komisije BiH, građanima ostaje nada i vjera u fer i korektne izbore, kojima je krajnje vrijeme da se dogode.

federalna.ba

Izdvojeno