bdf.brcko@gmail.com

Salko Hadžić i Mensur Nukić žrtve su genocida u Srebrenici, čiji su skeletni ostaci pronađeni u dvorištu brčanskog ljekara Nebojše Mraovića.

Salko Hadžić i Mensur Nukić dvije su žrtve genocida u Srebrenici, čiji su skeletni ostaci pronađeni ispod fontane u dvorištu brčanskog ljekara Nebojše Mraovića.

Ovo je saopšteno njihovim porodicama u Tuzli, 14. februara. Obojica su iz Vlasenice.

Radi se o nekompletnim posmrtnim ostacima koji su pronađeni zabetonirani u fontani u dvorištu privatne kuće u Brčkom, što je utvrdio Institut za nestale osobe BiH nakon ekshumacije i DNK analize, kako je potvrđeno RSE-u iz Instituta 30. januara.Ekshumacija posmrtnih ostataka je urađena 21. septembra prošle godine u dvorištu kuće ljekara Nebojše Mraovića u Brčkom.

Ostaci u dvorištu brčanskog ortopeda zakopani su prije 11 godina, nakon čega je iznad njih izgradio betonsku fontanu.

Mraović je ranije za RSE rekao da ne vidi ništa sporno u cijelom slučaju, navodeći da su kosti korištene za “planiranje operacija”.

“Tako nešto napraviti je van ljudske pameti. Samo je mogao monstrum, neodgovorna osoba koja nema vjere, kulture, nacije. Ko bi u svoju avliju donio kosti”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Idriz Nukić, brat ubijenog Mensura.

Fatima Berković, rodica Salke Hadžića, izjavila je da joj je rečeno kako je u Brčkom ispod fontane pronađena njegova lobanja bez donje vilice.

“Ja sam potpisala za reekshumaciju i ukop, s obzirom da Salko ima samo živu sestru koja živi u Americi. Teško je, mi smo od dvije sestre djeca. U genocidu su mu stradali otac, amidže. Šta smo sve doživjeli, a sama pomisao da je doktor skrivao je zločin nad zločinom”, kazala je Fatima za RSE.

Tužilaštvo BiH je zaprimilo informaciju o DNK nalazima nekompletnih posmrtnih ostataka dvije osobe koje je poslao Institut za nestale osobe BiH, a za koje je utvrđeno da pripadaju žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine. Iz ove pravosudne institucije još nema odgovora u kojoj je fazi istraga.

Skeletni ostaci Salke Hadžića, koji su pronađeni na području Cerske, ukopani su 2022. godine, a Nukića 2011. godine u Memorijalnom centru Potočari.

Cerska je od Srebrenice udaljena oko 40 kilometara.

Mraović i dalje radi u “Dr. Pajić Medical”, privatnoj brčanskoj ordinaciji, potvrđeno je u toj zdravstvenoj ustanovi 13. februara za Radio Slobodna Evropa.

Iz Komore doktora medicine Republike Srpske nije odgovoreno na upit RSE-a o tome da li Mraović i dalje ima licencu za bavljenje ljekarskim poslom, te kako Komora postupa u ovakvim slučajevima.

Prema Krivičnom zakonu Brčko distrikta, ako neko neovlašteno odnese, sakrije ili premjesti tijelo ili dio tijela, biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Kazne su iste u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj moguća zatvorska kazna do dvije godine.

Krivični zakon BiH se ne bavi ovim, ali propisuje zatvorsku kaznu do tri godine u slučaju da osoba ne prijavi mjesto masovne grobnice.

Skoro tri decenije nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, još se traga za 7.597 nestalih osoba, od čega 1.200 samo u Srebrenici.

 

 

Izvor: bosnainfo.ba

Izdvojeno