bdf.brcko@gmail.com

Počelo uređenje riječnih korita na više lokacija u Brčko distriktu BiH

Šef Odsjeka za vodoprivredu u Vladi Distrikta Zijad Bikić rekao je da se radovi odvijaju planiranom dinamikom na područjima gdje su vodotokovi u selima Štrepca, Maoča, Rašljani, Gornji Vukšić i Brezik. Projekt na regulaciji potoka ‘Blizna’ u naselju Brezik je ugovoren prošle godine u iznosu od oko 250.000 KM ali nije započet zbog većih okolnosti koje su doprinijele obustavi radova, kao što je visok vodostaj rijeke Save.

– Po sticanju uslova, radovi će se nastaviti – rekao je Bikić.

Prema njegovim riječima u toku je raspisivanje tendera za više lokacija na regulaciji, sanaciji i rekonstrukciji riječnih korita za šta su planirana sredstva u iznosu od oko 1.200.000 KM. Planiran je nastavak radova u Breziku, Rašljanima, Maoči i Štrepcima.

Jedan od većih projekata koji provodi Odjeljenje jeste regulacija rijeke Brke kroz urbani dio grada, a sutra će se na Skupštini Brčko distrikta BiH odlučivati o proglašenju javnog interesa tog dijela zemljišta – dodao je.

Okvirnim sporazumom o odbrani od poplava ove godine su za sanaciju riječnih korita planirana sredstva u iznosu od 300.000 KM, a usljed kišnih padavina u proteklom periodu nije bilo oštećenja osim nakupljanja otpada na uskim dijelovima korita i propusnih mostova.

 

 

Izvor: bosnainfo.ba

Izdvojeno