bdf.brcko@gmail.com

Nakon više od 20 godina kažu Ima pomaka u istragama ubistava Suzane Simikić i Verice Radovanović?

Brčansko Tužilaštvo ni nakon više od dvadeset godina vođenja istrage zbog svirepog ubistva djevojčice Suzane Simikić, te bivše direktorice obdaništa Verice Radovanović nije došlo do počinitelja. Istrage se i dalje nastavljaju, a pomaka u istražnim radnjama, tvrde odgovorni, zadnjih mjeseci ipak ima.

„Iskreno govoreći naročito svirepo ubistvo petnaestogodišnje djevojčice Suzane Simikić koja je lišena života vraćajući se iz škole u Ražljevo svega dvjesto metara od svoje kuće 2001. godine je naša i ljudska i profesionalna trauma. Upravo stoga ovu istragu i dalje držimo otvorenom i mogu reći da pomaka ima, no oni još uvijek nisu dovoljni da bi nas doveli do počinioca“, rekao je glavni tužitelj Distrikta Zekerija Mujkanović.

Kad je riječ o drugom, takođe nerazriješenom ubistvu, onom iz 2005. godine u kojem je u svom stanu, kablom od telefona zadavljena 59-godišnja Verica Radovanović, direktorica brčanskog Obdaništa, tu je stvar što se Tužilaštva tiče, daleko jasnija.

„Mi imamo egzaktne materijalne dokaze o počiniocu. Takođe imamo i nekoliko osumnjičenih kad je o ovom ubistvu riječ. Ono što nam trenutno predstavlja poteškoću jeste situacija u kojoj nismo u mogućnosti da sa sigurnošću suzimo krug osumnjičenih, odnosno iz tog kruga izdvojimo počinioca ubistva“, akcentira Mujkanović, precizirajući da postoje dokazi da je isti počinilac, napravio još jedno teško krivično djelo takođe na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Dakako, u brčanskom Tužilaštvu će i dalje nastaviti istražne radnje u vezi sa oba navedena ubistva.

„U svakom slučaju mi u Tužilaštvu, sve dok počinioce ovih svirepih ubistava ne razotkrijemo, odnosno pokrenemo sudske procese, nećemo odustati“, zaključio je glavni tužilac Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović.

 

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno