bdf.brcko@gmail.com

Otpad iz Brčkog ide za Zvornik

Brčko bi trebalo da dobije Centar za upravljenje otpadom koji bi osim zatvaranje postojeće deponije, locirane nedaleko od grada pored Save, trebalo, kako tvrde predstavnici Vlade Brčko distrikta, da osigura primenu evropskih standarda.

Centar za upravljanje otpadom je jedan od pet projekata koji se pripremaju na teritoriji Brčko distrikta BiH u okviru „Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine“, a koji finansira Svetska banka. Inače, Brčko je nedavno bilo u centru pažnje javnosti u regionu zbog investicija u litijum, ali su nadležni to demantovali.

U okviru projekta Centar za upravljanje otpadom je predviđeno da se gradi savremeni centar za zbrinjavanje otpada, koji bi možda bio i prvi takav centar u BiH, kaže za Akta Željko Antić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH i koordinator Tima za pripremu dokumentacije i vođenje pregovora o kreditu Svetske banke u okviru ovog projekta.

Antić: Ne bi bilo nikakve spalionice otpada, niti deponovanja, nego bi se obavljala selekcija

On kaže da ne bi bilo nikakve spalionice otpada, niti deponovanja, nego bi se obavljala selekcija. Samo 10-15 odsto tog otpada bi se vozilo van Distrikta, a sve ostalo bi se koristilo kao gorivo, recikliralo bi se i taj otpad bi imao i tržišnu vrednost, naveo je Antić.

Centar bi, kako je istakao, posle određenog vremena trebalo da posluje pozitivno. On je naglasio da cela Evropa upravlja otpadom na sličan način, i kao primer naveo Beč, gde u centru postoji takav centar u oviru koga se jedan deo grada greje energijom dobijenom od recikliranog otpada.

Inače, u Beču postoji i postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije iz otpada ili spalionica otpada.

Planirano je i da se ove godine raspiše javna nabavka za izvođača radova

Centar za upravljanje otpadom će, prema rečima Antića, biti smešten u Donjem Rahiću na lokalitetu Kladje, gde je već pripremljen deo infrastrukture. On naglašava da Centar apsolutno ne zagađuje okolinu i ne predstavlja problem za ljude koji tu žive. To će, kako je dodao, biti savremen objekat, kakvi se nalaze po celoj Evropi.

Za Centar je već urađen projekat, dobijena lokacijska dozvola i završena studija opravdanosti, u februaru bi trebalo da stigne i ekološka dozvola, a za dva-tri meseca i glavni projekat.

On očekuje da se građevinska dozvola izda vrlo brzo, kao i da se u toku ove godine raspiše javna nabavka za izvođača radova. Deo projekta je, kako je rekao, koja se nalazi na dva kilometra od centra Brčkog na obali Save.

Otpad iz Brčkog ide za Zvornik

Procedura zatvaranja deponije bi trebalo da krene početkom marta, najavljuje Antić.

S obzirom da će deponija biti zatvorena, on je rekao da će se otpad iz Distrikta odvoziti na regionalnu deponiju u Zvorniku, za šta je nedavno potpisan ugovor.

Inače, poslednjih nedelja više gradova u regionu je predstavilo svoje planove za upravljanje otpadom ili opcije koje razmatraju. Zagreb je tako najavio novi plan za upravljanje otpadom, koji predviđa proizvodnju goriva od otpada, a Šibenih gradnju spalionice.

Saopšteno je i da opštine Vrnjačka Banja i Trstenik, kao i Grad Kraljevo razmatraju korišćenje tehnologija za proizvodnju energije iz otpada. Opština Prozor-Rama istakla je da je jedina opština u BiH, koja sav prikupljeni otpad sortira, ali da ima problem sa otpadom koji jedino može da se iskoristi za dobijanje energije u postrojenju za energetski tretman otpada.

 

 

Izvor: balkangreenenergynews

Izdvojeno