bdf.brcko@gmail.com

KONAKOVIĆ KONAČNO PRIZNAO: “HDZ insistira da se u okviru tehničke izmjene Izbornog zakona riješi i pitanje člana Predsjedništva…”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je da vladajuće stranke na državnom nivou (SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka, HDZ BiH i SNSD-a) sada imaju konačan cilj, jer se za nekoliko sedmica donosi historijska odluka o otvaranju ili neotvaranju pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji.

Naglasio je da su predstavnici vladajućih stranaka jučer na sastanku u Parlamentarnoj skupštini BiH pokazali više interesovanja o toj temi nego na ranijim sastancima.

– Čini mi se da cjelokupan pritisak u nekoj mjeri budi svijest u ovoj završnici. Nadam se da ćemo korektno do kraja realizovati jučerašnji razgovor – poručio je danas Konaković, nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Izvještaj o napretku BiH na evropskom putu očekuje se na sjednici Evropskog vijeća u martu. Ta je sjednica od iznimne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, koja treba postići reforme u zakonodavstvu, a što se prije svega odnosi na zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. Osim ovih uvjeta, neophodno je obaviti pripreme kako bi se imao adekvatan i unaprijeđen izborni proces.

 

Konaković je pojasnio da je Evropska unija jasno poručila da će BiH odgovor za početak pregovora pronaći u usvajanju zakona o sukobu interesa, sprečavanju pranja novca, sudovima i Frontexu (Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu).

Kaže da nije euforičan, ali je zadovoljan te da radne grupe već danas razgovaraju o detaljima oko kojih se slažu ili ne slažu.

– Nakon toga će nam predstaviti finalne dokumente, vjerovatno s nekoliko crvenih tačaka oko kojih se neće dogovoriti i oko kojih će konačnu odluku morati donijeti politički lideri – istakao je.

Govoreći o zakonu o sudovima, Konaković je kazao da su veoma pažljivi u vezi nadležnosti Apelacionog vijeća te grada u kojem će ono biti smješteno, dok je u vezi izmjene Izbornog zakona BiH bitan dio koji se tiče integriteta izbora.

Pojasnio je da HDZ insistira da se u okviru tehničke izmjene Izbornog zakona riješi i pitanje člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, te dodao da će oni pristati na to samo ukoliko se to pitanje riješi u okviru ustavnih reformi.

Tvrdi da za usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca nema nikakvih zadrški, te je podsjetio da je Predsjedništvo jučer podržalo pokretanje pregovora sa Frontexom.

 

 

Izvor: NB

Izdvojeno