bdf.brcko@gmail.com

Sprema se rebalans budžeta: Brčko Distrikt ima preko 50 miliona KM viška

Brčanska Vlada tokom ovog mjeseca intenziviraće aktivnosti na pripremi i usaglašavanju rebalansa budžeta Distrikta za tekuću godinu.

„Sadašnje procjene govore da bi višak prihoda nad rashodima iz prošle godine mogao biti između 50 i 55 miliona maraka i vjerujem da će Vlada u naredna dva mjeseca vrlo studiozno uraditi prijedlog raspodjele rebalansiranih sredstava, te takav prijedlog proslijediti na komisijsku analizu“, kaže predsjedavajući Komisije za budžet Skupštine Distrikta, SNSD-ov Srđan Blažić, dodajući kako će na komisiji biti značajan posao da na kvalitetan način predloži verziju rebalansa na konačno usvajanje Skupštini, koja bi ga trebala verifikovati najkasnije do početka maja mjeseca.

„Složićemo se da rebalans od oko 55 miliona maraka je značajno veći od niza opštinskih budžeta u našem okruženju i stoga valja voditi računa da se uvaže i zahtjevi građana iskazani na ranijim javnim raspravama, kao i na onoj koja će uslijediti povodom ovog rebalansa, s akcentom na značajne infrastrukturne projekte”, ističe Blažić podsjećajući da se već najavljuje povećanje podsticaja u poljoprivredi, potom da će Odjeljenje za obrazovanje imati dodatnih zahtjeva kao i Odjeljenje za zdravstvo, jer rasla je prosječna plata pa samim tim moraju porasti i izdvajanja za dječiji doplatak, odnosno sva socijalna davanja.

Ono što je ključno, jeste da Vlada u narednih dva mjeseca sačini prijedlog rebalansa, odnosno izmjena budžeta, kako bi komisija mogla izanalizirati prijedlog i proslijediti Skupštini na konačnu verifikaciju.

„Ovo je jako važno s obzirom da nas čeka predizborna kampanja i izbori, te se najvjerovatnije neće raditi uobičajeni drugi ovogodišnji rebalans. Stoga je veoma bitno da ovu korekciju budžeta koja je pred nama sačinimo na najbolji mogući način i to do početka maja mjeseca“, zaključio je predsjedavajući Komisije za budžet brčanske Skupštine, SNSD-ov Srđan Blažić.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

Izdvojeno