bdf.brcko@gmail.com

NA “CRNOJ LISTI” SAD SADA JE VEĆ 120 OSOBA IZ BIH, USKORO NOVA IMENA IZ BRČKOG!?

Američko Ministarstvo finansija, preciznije njihov Ured za kontrolu inostrane imovine (OFAC),  redovno ažurira spisak koje je stavio sankcije pojedincima i pojedine subjekte i kompanije u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 14033 koja se odnosi na zapadni Balkan. 

Preko 120 sadašnjih ili bivših visokih zvaničnika na različitim razinama vlasti u BiH te dvije firme trenutačno su na popisu osoba kojima su SAD uvele sankcije zbog opstrukcija provedbe Daytonskog sporazuma.

Tako u BiH vrh piramide vlasti čini ili je činio cijeli niz osoba kojima je zabranjeno putovanje u SAD, zamrznuta im je sva imovina ili poslovi koje tamo eventualno imaju, a američkim je državljanima zabranjeno da s njima surađuju.

Među njima je od sada članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, sadašnji predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Marinko Čavara, te sva tri ključna čovjeka Republike Srpske odnosno predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, njegov premijer Radovan Višković i čelnik parlamenta Nenad Stevandić.

Društvo im prave i dva ministra u entitetskoj vladi Miloš Bukejlović i Alen Šeranić koji su pod američke sankcije dospjeli izvršavajući Dodikove naloge po kojima je RS trebala prestati poštovati zakone i institucije države BiH.

Ako se izuzme da se na crnoj listi nalazi i Petar Đokić, koji je iz Brčkog, ali predstavnik izvršne vlasti Republike Srpske, kako saznajemo, uskoro bi se i neki aktuelni/bivši zvaničnici nosioci javnih funkcija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine mogli naći na istoj.

 

Izvor: infobrčko

Izdvojeno