bdf.brcko@gmail.com

Završena izgradnja pruge i pristupnog puta u luci Brčko – Uskoro u funkciji i nova dizalica

Treća faza modernizacije Javnog preduzeća Luka Brčko koja podrazumijeva izgradnju pruge i rekonstrukciju pristupne ceste je pri kraju, a uskoro će u funkciji biti i nova lučka dizalica nosivosti 27 tona.

Direktor Javnog preduzeća Luka Brčko Perica Josić kazao je da je u potpunosti završena izgradnja pruge i rekonstrukcija pristupne ceste, te je odobrena dozvola za privremeno puštanje u rad.

– Kada je u pitanju ovaj projekt, ostalo je još samo izmještanje kolosijeka stare pruge u naselju Eš i u centru grada, ali prvo se mora izgraditi kolosijek za agroindustrijski kompleks, koji bi trebao uskoro započeti čim se riješe problemi oko imovinsko pravne dokumentacije – dodao je Josić.

Također i nova lučka dizalica koja je prilikom olujnog nevremena prošle godine oštećena, tijekom sljedećeg tjedna trebala bi stići u brčansku Luku, nakon čega će se izvršiti montiranje i puštanje u rad, čime bi se okončala druga faza modernizacije, prenosi Radio Brčko.

Početkom ovog tjedna ovo poduzeće su posjetili i supervizor Brčko distrikta i veleposlanik Norveške te su zadovoljni dosadašnjim radovima na revitalizaciji Luke, a razgovarali su i o projektu obnovljivih izvora energije na koje će se usmjeriti u tekućoj godini.

– Ovo poduzeće ima odlične kapacitete zatvorenih skladišnih prostora gdje bi se na krovovima od 11.000 kvadrata trebala instalirati solarna elektrana snage jedan megavat, samim tim projektom brčanska Luka će biti energetski samoodrživa – naglasio je Josić.

Po završetku modernizacije Luke i puštanje u rad nove dizalice, čija nosivost iznosi 27 tona, ubrzati će se sam proces pretovara roba te će se na taj način unaprijediti i samo poslovanje ovog poduzeća.

 

 

Izvor: eKapija

Izdvojeno