bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom predstavljena knjiga “Dario Džamonja – Intimna prepiska”

U organizaciji BZK “Preporod” Brčko u Domu Islahijet predstavljena je knjiga “Dario Džamonja – Intimna prepiska” o kojoj su govorili njegove kolege Selvedin Avdić i Boro Kontić.

Ideja za ovu knjigu rodila se nakon što je Buybook 2013. godine objavio sabrane priče Darija Džamonje pod naslovom “Ako ti jave da sam pao”. Rečeno je da je tu “objavljeno sve Dacino”, a na moje pitanje “I sve što je objavio u novinama?” dobio sam odgovor: “E, to ne znamo”. I onda je krenula ideja da sabrane priče Darija Džamonje sumiramo u jednu knjigu – rekao je Boro Kontić.

Kolumne “Intimna prepiska” štampane su u Večernjim novinama od 1985. do 1992. Svjedočanstvo su o jednom vremenu koje je Džamonja sebi svojstvenim humorom uspio dočarati generacijama što su s nestrpljenjem čekale svaku novu kolumnu. “Intimna prepiska” jednog od najznačajnijih sarajevskih autora prva je knjiga u novoj ediciji Sandok, koju uređuje Selvedin Avdić.

Dario Džamonja rođen je u Sarajevu 1955. godine gdje je i umro 2001. godine. Bio je bosanskohercegovački pisac, novinar i kolumnista u časopisima Slobodna Bosna, Oslobođenje, Komunist, Večernje novine, te urednik u časopisu Lica.

Dobitnik je nagrade “Veselin Masleša” za najbolju knjigu proze za 1985. godinu, te Fund Free Expression Award 1993; Writers’ Club Madison – druga nagrada za dokumentarnu književnost 1994. i otkupne nagrade za poeziju Madison, 1996. Objavio je nekoliko knjiga priča, a posthumno su u izdanju Buybooka izašle sabrane priče pod naslovom “Ako ti jave da sam pao”.

Izdvojeno