bdf.brcko@gmail.com

Tužilaštvo Brčkog Distritka intenzivno radi na slučaju stradanja A. S. i njene maloljetne kćerke

Uistrazi koju je otvorilo po prijavi ove teške saobraćajne nezgode, Tužilaštvo je u saradnji s Policijom Distrikta provelo skoro sve istražne radnje potrebne za njeno rasvjetljavanje i utvrđivanje kaznene odgovornosti vozača A. H.

Po obavljenom vještačenju, koje je prije nekoliko dana povjereno Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada, bit će donesena tužilačka odluka o ovom slučaju.

Kako podsjećaju iz Tužilaštva, A. H. je osumnjičen da je 27.08.2023. godine, oko 20 sati u Ulici Mostarska, upravljajući putničkim motornim vozilom marke „Ford Fokus“, krećući se iz pravca grada u pravcu naselja Brod, neposredno poslije skretanja za naselje Rijeke, kršenjem saobraćajnih propisa udarom vozila prouzrokovao smrt dviju pješakinja.

Kako se navodi u naredbi za provođenje istrage, znajući da je maksimalna dozvoljena brzina na toj dionici puta 60 km/h, te da je dužan prilagoditi brzinu vidljivosti i atmosferskim prilikama, kao i saobraćajnim znacima na putu, tako da vozilo u slučaju potrebe može blagovremeno zaustaviti pred svakom preprekom koju može predvidjeti, A. H. nije obratio pažnju na pješake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na kolovoz.

Sumnja se da se on kretao brzinom od preko 80 km/h, kada su pješakinje A. S. i njezina maloljetna kćerka prelazile kolovoz u blizini svoje kuće, izvan pješačkog prelaza, te je čeonim dijelom vozila ostvario kontakt s njima prouzrokujući njihovu smrt.

Sve okolnosti ove teške saobraćajne nezgode definitivno će se razjasniti tužilačkom odlukom, nakon vještačenja po vještaku saobraćajne struke koje je ovo tužilaštvo, pošto je pribavilo potrebne materijale za vještačenje, povjerilo Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada.

Vozač A. H. osumnjičen je da se kao učesnik u prometu na putevima nije pridržavao saobraćajnih propisa i time tako ugrozio javni promet i doveo u opasnost život ljudi, uslijed čega je prouzrokovao smrt dvije osobe, čime bi učinio kazneno djelo ‘teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa’.

Za ovo kazneno djelo propisana je kazna zatvora od najmanje godinu dana, pri čemu zakonski maksimum ove vrste kazne iznosi dvadeset godina.

 

 

Izvor:bosnainfo.ba

Izdvojeno