bdf.brcko@gmail.com

Kuća srpskog dobrotvora Ljubomira Krsmanovića u Brčkom nikada nije bila i neće biti nikakav “turski konzulat”

Kuća srpskog dobrotvora Ljubomira Krsmanovića u Brčkom nikada nije bila i neće biti nikakav “turski konzulat”. Zbog opstrukcija Bošnjaka taj objekat, koji je ostavljen Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), dodatno propada, iako je distrikt spreman da finansira njegovu obnovu.

Kazala je ovo “Glasu” član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz Republike Srpske Anđelina Ošap Gaćanović i to nakon što je član Komisije iz reda Bošnjaka poručio da kuća Krsmanovića u Brčkom mora biti zaštićena kao “turski konzulat”.

– Riječ je o kući velikog srpskog zadužbinara i dobrotvora Ljubomira Krsmanovića. Pomagao je i šakom i kapom kako je kome stigao i razvijao osjećaj srpstva – kazala je Ošap Gaćanović.

Podsjeća da je još 2013. godine bilo pokušaja da kuća Krsmanovića bude zaštićena pod nazivom “turski konzulat”.

– Na sastanku sa čelnicima Vlade Brčkog ranije je rečeno da imaju namjeru da obnove objekat “turskog konzulata”. U toku izrade te odluke otkrila sam da tu nikada nije postojao nikakav “turski konzulat”. Takođe, od sveštenika SPC u Brčkom dobila sam informaciju da je postojala namjera da objekat bude obnovljen novcem turske agencije “Tika”, ali oni nisu pristali, jer nije riječ o nikakvom “turskom konzulatu” – rekla je Ošap Gađanović.

Nakon toga ona je počela da prikuplja informacije o kući Krsmanovića, porijeklu i vlasništvu.

– Sva dokumenata potvrđuju da je riječ o objektu čiji su vlasnici porodica Krsmanović. Tu je i dokaz koji potvrđuje da je objekat poklonjen SPC-u. Uprkos svemu tome bošnjački član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika ne da zeleno svjetlo da kuća bude zaštićena pravim imenom “Zadužbina Krsmanović”, već traže da nosi naziv “turski konzulat”. To je uvredljivo za SPC – poručila je Ošap Gaćanović.

Sve je smišljeno, naglašava, sa ciljem da se obriše cijela zadužbinarska istorija.

– Na to ne pristajem. Godinu i po dana traju naše borbe da zaštitimo taj objekat. Obrazloženja sa druge strane da treba da se naviknemo da nam to ne bude uvredljivo su u najmanju ruku ponižavajuća – kazala je Ošap Gaćanović.

Sa druge strane Vlada Brčkog traži odgovor od Komisije šta mogu da rade na pomenutom objektu.

– Oni žele da pripreme projekte obnove kuće. Već dvije godine po pola miliona KM iz budžeta Brčkog propada za ove namjene, jer se odluka ne usvaja – navela je Ošap Gaćanović.

Istorija

Kuću Ljubomira Krsmanovića u Brčkom je napravio njegov djed Mićo Krsmanović. Ljubomir je kuću naslijedio i ostavio je kao zadužbinu SPC u Brčkom 1889. godine. Nakon Drugog svjetskog rata objekat je nacionalizovan, a 1977. godine izvjesni “Odbor za revolucionarne vrijednosti” donio je odluku o brisanju srpske istorije ove zadužbine i tada je osmislio naziv “turski konzulat”.

– Kuća se 1984. obilježava tablom na kojoj piše velika laž – da je tu bio smješten nepostojeći “turski konzulat”. U 19. vijeku na teritoriji današnje BiH nije postojao osmanski konzulat, a još manje turski. Konzulat je osnovan tek 1910. u Sarajevu. Ovaj naziv smišljen je da se zatre srpska istorija u Brčkom – kazala je Ošap Gaćanović.

 

 

(glassrpske.com)

Izdvojeno