bdf.brcko@gmail.com

Obilježeno 105 godina od oslobađanja Brčkog u Velikom ratu

U Brčkom je obilježeno 105 godina od oslobađanja u Velikom ratu. Deseti dobrovoljački puk Sjeveroistočne Bosne, od oko tri hiljade ratnika ovih krajeva, oslobodio je Brčko 13. jula 1918. Oslobodilačkim jedinicama komandovao je legendarni Petar Bojović, komandant Prve srpske armije.

Sjećanje na pretke koji su za slobodu položili milion i 200 hiljada života, treba i mora da ostane u sjećanju generacija. Obilježavanje završnice Velikog rata, značajno je i zbog sprečavanja falsifikovanja istorijskih činjenica.

– Po nekim svjedočenjima postoji ta priča da je srpska vojska dočekana sa svim počastima, da je tadašnji predstavnik grada koji je sa drugim vlastodršcima pripremio doček kod Vijećnice sa velikim natpisom: Živio kralj Pera, i da je bilo opštenarodno veselje od Bijeljine preko manastira Dragaljevac do Brčkog, tri dana je trajalo veselje – kaže Cvijan Pajkanović organizator obilježavanja, Brčko.

Siniša Milić predsjednik Skupštine Distrikta navodi da je to zapravo potvrda da je Srbija i da naš narod uvijek bio na strani i pobjednika i vrijednosti koje pripadaju civilizaciji.

– A, to što se danas pokušava na pogrešan način prezentovati sami uzroci pa i tok Velikog rata posledica je pokušaja da se na političku scenu vrate one sile i politike koje su dovele do Velikog rata, na žalost – dodao je on.

Glumci Mihajlo Laptošević i Đorđe Marković izveli su ispred spomenika Dobre Јovanovića prikaz o Milošu Crnjanskom, koji je prisilno mobilisan u Austrougarsku vojsku i odveden na Istočni front u Galiciju.

Oko 40 imena poginulih srpskih dobrovoljaca je evidentirano na spomeniku Dobre Јovanovića. To nije konačan broj, Matica Srpska će analizom preostalih dokumenata i činjenica dopuniti spisak Srba poginulih iz ovih krajeva.

 

Izvor: rtrs

Izdvojeno