bdf.brcko@gmail.com

Jill Stein, nova američka predsjednička kandidatkinja zahtijeva istragu Netanyahuovih “ratnih zločina”

Jill Stein, koja je jučer objavila da ulazi u predsjedničku utrku u SAD-u, pozvala je na istragu izraelskih “ratnih zločina” u Gazi i osudila predsjednika Joea Bidena i druge čelnike zbog njihove podrške Izraelu, prenosi AA.

“Pozivamo na istragu ratnih zločina Netanyahuovog režima kao i uloge Bidena i američkih čelnika u njihovom pomaganju i poticanju”, rekla je Stein u videu u kojem je objavila svoju kandidaturu za utrku 2024. kao kandidatkinja Zelene stranke.

Rekla je da predsjednik Biden i dvostranački čelnici nisu samo sudionici, već i puni partneri u zločinima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. “Ratni zločini koje je počinio Netanyahu protiv Palestinaca…su u vlastitoj ligi i dosegnuli su razmjere genocida jer se Palestincima uskraćuje hrana, voda i struja dok su nemilosrdno bombardirani”, dodala je. “Iz svih tih razloga zahtijevamo prekid vatre, prekid (izraelske) blokade, humanitarnu i medicinsku pomoć, oslobađanje talaca i političkih zatvorenika te prekid okupacije i apartheida. Ovo je put do mira i sigurnost za sve nas”, dodala je.Stein je dobila 1,4 milijuna glasova kao kandidatkinja Zelene stranke 2016. Tada se natjecala protiv demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton i republikanskog kandidata Donalda Trumpa. Unutar SAD-a je dio protivnika oštro napada i tvrde da pomaže Rusiji zbog njezinih prijašnjih putovanja u Moskvu i fotografija u društvu Putina.

Zanimljivo je da su mnogi američki mediji prenijela informaciju o njenoj kandidaturi, pa i o njenoj kritici američkog sistema, ali nisu spominjali njenu kritiku podrške Izraelu.

“Vjerovanje u naš politički sustav je na povijesno najnižoj razini, a broj Amerikanaca koji smatraju da ih niti jedna stranka establišmenta ne predstavlja je rekordno visok. Treba nam pravi izbor na glasačkom listiću, jer bez slobode izbora na izborima nema demokracije. Vrijeme je da se oživi obećanje demokracije”, prenosi ju The Hill. Stein je na svojoj web stranici napisala da ulazi u predsjedničku utrku “kako bi ljudima ponudila izbor izvan propalog dvostranačkog sustava, kako bismo mogli oživiti proradnički, antiratni, klimatski hitni program”.

Izvor: geopolitika

Izdvojeno