bdf.brcko@gmail.com

Preminuo akademski slikar Enes Lević

U petak 3.11. u 73-godini preminuo je akademski slikar Enes Lević, potvrđeno je iz pogrebnog preduzeća Medsam iz Brčkog.

Biografija:

Rođen je u Brčkom 1951 god. Slikarstvo i zidno slikarstvo učio u školi primjenjene umjetnosti u Sarajevu i Skiplju. Akademiju likovnih umjetnosti završio u Sarajevu. Svoje prvo umjetničko znanje dobio je od slikara Slobodana M Dimitrijevića. Svoj prvi javni nastup imao je sa jednim uljanim portretom na izložbi maladih u Skenderiji u Sarajevu 1972 god. Potom slijede izložbe širom Jugoslavije, Švedske i SAD. Od 1993 živio je u Švedskoj. Radio je u gradskoj galeriji Staffanstorpu i kao umjetnički direktor galerije Una. Napisao je tekst o umjetnosti Jugoslovenskih naroda za Švedsku Nacionalnu Enciklopediju. Bavio se i ilustriranjem knjiga poezije i proze.

Priznanja:

Za svoj rad nagrađen je Oktobarskom Nagradom grada Staffanstorp 2009. Zastupljen je i u godišnjaku Švedske organizacije SIDA za 95-96 godinu. Plaketa Poljskog grada Srokowo za 2005 god. Nagrada za plakat Fereningsparbanken. Nagrada za kulturu Staffanstorp 1998 god. Prva nagrada za portret na 13 internacionalnom bijenalu portreta u Tuzli.

Posljednji ispraćaj Enesa Levića je sutra, 9.11.2023.godina na Gradskom mezarju u Brčkom u 13 sati.

Otisak.ba

Izdvojeno