bdf.brcko@gmail.com

Završeno testiranje vode za piće u Brčkom, ovo je rezultat

Voda u gradskom i lokalnim vodovodima, te arterškim bunarima u Brčkom je bakteriološki i hemijski ispravna za piće, rečeno je u Pododjeljenju za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta.

Sanitarni inženjer u Pododjeljenju za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta Miralem Durmić kaže da su od januara ove godine pa do oktobra izvršili ukupno 1.794 mikrobakterioloških analiza vode koju koriste građani i tom prilikom utvrdili da je 1.190 analiza koje odgovaraju Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti voda za piće, dok njih 604 ne odgovara tom pravilniku.

Takođe su vršene i fizičko-hemijske analize kvaliteta voda, pa je od početka godine urađeno 1.557 analiza od kojih je 486 uzoraka bilo fizički ili hemijski neispravno – istakao je Durmić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bakteriološka analiza pokaže da je voda nezadovoljavajućeg kvaliteta, ona se može uz pomoć dezinfekcije i određenih sredstava, kao što je hlor dovesti u ispravno stanje, a što se tiče hemijskih parametara, može se očistiti uz pomoć filtera.

Pododjeljenje za javno zdravstvo, dodao je Durmić, kontrolu gradskog vodovoda vrši jednom mjesečno dok se ostale analize vrše najmanje jednom u tri mjeseca, a privatni bunari i arterci po zahtjevu samih vlasnika.

 

 

Izvor: bosnainfo.ba

Izdvojeno