bdf.brcko@gmail.com

Dodik prijeti ‘nezavisnošću’ RS ako Schmidt nametne zakon o državnoj imovini

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) zaprijetio je nezavisnim statusom tog bosanskohercegovačkog entiteta, ukoliko visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametne zakon o imovini.

“Održaće se sjednica Narodne skupštine i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status Republike Srpske”, kazao je Dodik 13. septembra u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima vlasti Republike Srpske.

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom, a ovaj sporazum i Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio je 2. marta privremeno van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

Dodik je na konferenciji za novinare izjavio kako je dogovoreno da se u budžetu za narednu godinu uvrsti i stavka u kojoj će se obezbijediti nivo prihoda da se radnicima koji rade u institucijama BiH obezbijede naknade za plate, ako dođe do povlačenja predstavnika RS iz državnih institucija.

Milorad Dodik, predsjednik RS, Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović su pod sankcijama SAD zbog prijetnji Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Ilustrativna fotografija

PROČITAJTE I OVO:

Ustavni sud BiH stavio privremeno van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS

Sastanak u Banjaluci je održan dva dana nakon što je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, koji se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poništio je u julu antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Schmidt je zbog poteza Skupštine Republike Srpske također donio odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH tako da će se bilo kakve nezakonite radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo. Izmjenama je kriminalizirano nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Dodik je ponovio da RS “odbacuje optužnicu koja je potvrđena protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića”, ocjenjujući ih “politički motivisanim”.

“Od Ustavnog suda Republike Srpske smo tražili da se izjasni oko zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH. Isto tako, zaključili smo da je nekorisno, politički štetno i nepotrebno da se održavaju sastanci sa ambasadama SAD, Velike Britanije, Christianom Schmidtom i predstavnicima OHR-a”, kazao je Dodik.

Dodik se obraća poslanicima iz RS na skupštinskoj sjednici tokom koje su usvojeni sporni zakoni, Banja Luka, BiH, 27. juni, 2023.

PROČITAJTE I OVO:

Šta nakon potvrđivanja optužnice protiv Dodika?

Zvaničnici RS-a, na čelu s Dodikom, osporavaju legitimitet visokog predstavnika, jer su se njegovom zvaničnom imenovanju u Vijeći sigurnosti Ujedinjenih nacija protivile Kina i Rusija. Druge zemlje su navele da za to nije ni bilo potrebe.

 

 

Izvor: slobodnaeuropa

Izdvojeno