bdf.brcko@gmail.com

SDI “Jedinstvo Boće” bronzano na Međunarodnom turniru u Lukavcu

SDI “Jedinstvo Boće” Brčko učestvovalo je tokom vikenda na 28. Međunarodnom turniru u Lukavcu.

Prvog dana turnira brčanska ekipa nadigrala je ekipu “Breza 304” rezultatom 2:0, te su odnijeli pobjedu nad reprezentacijom Srbije rezultatom 2:1. SDI “Jedinstvo Boće” poraženo je od prvaka Evrope, reprezentacije Bosne i Hercegovine rezultatom 2:0.

Drugog dana takmičenja u polufinalu Brčaci su, nakon velike borbe, poraženo od domaćina turnira ekipe “Sinovi Bosne” iz Lukavca rezultatom 3:1.

U borbi za treće mjesto SDI “Jedinstvo Boće” pobijedilo je reprezentaciju Hrvatske 3:1 i tako osvojilo 3. mjesto.

S obzirom da od početka godine učešće na takmičenjima finansiramo isključivo sredstvima igrača, ovo je vrhunski rezultat, kažu iz ovog kluba.

Dodaju i da je u martu 2021. Evropska komisija donijela je Strategiju o pravima osoba s invaliditetom za period 2021. – 2030. Tom desetogodišnjom strategijom Evropska komisija želi poboljšati živote osoba s invaliditetom u Evropi i svijetu. U ovoj strategiji uzima se u obzir raznolikost invaliditeta (u skladu s člankom 1. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom).

Strategija razvoja Brčko distrikta u rezimeu stanja društvenog sektora Brčko distrikta BiH, ukazuje na socijalnu isključenost djece i osoba sa invaliditetom.

“Krajnje je vrijeme da se nadležne institucije uključe i pomognu nam jer mi sami nećemo moći još dugo raditi njihov posao i vršiti resocijalizaciju osoba sa invaliditetom vlastitim sredstvima”, zaključuju iz ovog kluba.

 

 

Izdvojeno