bdf.brcko@gmail.com

Ove godine u Brčkom 69 slučajeva povreda radnika na radu, tri lica smrtno stradala

U prvoj polovini ove godine, Inspektoratu Brčko distrikta BiH je prijavljeno 69 slučajeva povreda radnika na radu od kojih su tri lica smrtno stradala, jedan radnik je zadobio težu tjelesnu povredu dok su ostale povrede bile lakšeg karaktera.

Zbog prekršaja iz oblasti rada i zaštite na radu, inspektori su izrekli preko 100 hiljada maraka kazni.

„Ova tri smrtna ishoda se odnose na pogibiju radnica koje su radile u institucijama i preduzećima u Brčko distriktu, a koje su nastradale u saobraćajnoj nesreći pri povratku sa posla. U jednom slučaju radniku je mašina odsjekla šaku dok su ostale povrede u vidu loma, uganuća, isčašenja i slično“ istakao je Zoran Gajić glavni inspektor u brčanskom Inspektoratu.

U navedenom periodu inspektori su izvršilli 381 kontrolu prijave radnika i njihove zaštite na radu te su tom prilikom izdata 42 prekršajna naloga i naplaćene kazne u iznosu od 104 hiljade KM.

Gajić je potvrdio za Radio Brčko da je navedeni broj od oko 70 slučajeva povreda na radu za prvih šest mjeseci, prosjek u zadnjih nekoliko godina i da inspekcija redovnim i vanrednim kontrolama poslodavaca pokušava da ovu oblast rada drži pod kontrolom, no da je najveća odgovornost na poslodavcima i radnicima.

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno