bdf.brcko@gmail.com

Brčko će smiriti svaku krizu jer entiteti ovdje nemaju nikakve ovlasti

Američki diplomat Clint Williamson, čelnik međunarodnog arbitražnog tribunala zaduženog za status distrikta Brčko, upozorio je kako dva entiteta i sve strukture vlasti u BiH moraju poštovati status i samostalnost tog dijela države te da prijetnje ratom moraju prestati.

“Moram reći da je nedavni razvoj zbivanja u BiH veoma zabrinjavajući i upravo je to bio razlog zbog kojeg sam došao u ovaj posjet. Tijekom svog boravka u BiH podsjetio sam sve svoje sugovornike na moju stalnu obvezu da procjenjujem koliko sve strane poštuju odredbe konačne (arbitražne) odluke o statusu Brčkog, kao i na obvezu Arbitražnog tribunala da postupi na odgovarajući način u slučaju ozbiljnog nepoštivanja odredbi te odluke”, izjavio je Williamson kako ga citiraju u priopćenju koje je u nedjelju dostavljeno medijima iz Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR).

Status Brčkog nije riješen potpisivanjem Daytonskog sporazuma jer se strane-potpisnice 1995. nisu mogle o tome suglasiti. Zbog toga je formiran Međunarodni arbitražni tribunal te uspostavljena pozicija međunarodnog supervizora za Brčko s praktično neograničenim ovlastima.

Brčko upisano u Ustav BiH kao sastavni dio države

I predsjednik tribunala i supervizor od tada su bili američki diplomati, a konačnom arbitražnom odlukom iz 1999. te odlukom visokog predstavnika iz 2000. šire područje Brčkog definirano je kao distrikt odnosno jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom države BiH, nad kojom entiteti nemaju nikakve ovlasti. Sve ostalo je mazanje očiju javnosti rekao je Wiliamson.

Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević kao supotpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma potpisao je i da se pitanje međuentitetskog razgraničenja u Brčkom, u skladu sa Aneksom 2 Dejtona, prepusti tročlanom arbitražnom tribunalu.

Drugim riječima, Slobodan Milošević je u kratkom pismu u čijem posjedu je SrpskaCafe dao saglasnost Robertsu Ovenu da donese odluku koja podrazumijeva da se Brčko u svakom trenutku može izuzeti iz ustavno pravnog poretka RS.

Ovo je na kraju i učinjeno.

 

Izvor: prijedor24.com

Izdvojeno