bdf.brcko@gmail.com

Na defileu povodom neustavnog 9. januara i ove godine ozloglašeni proruski bajkeri “Noćni vukovi”

Članovi proruske organizacije “Noćni vukovi” učestvovali su na današnjem defileu povodom obilježavanja 9. januara u Istočnom Sarajevu.

Noćni vukovi bili su i prošle godine u Banjoj Luci, kao i godinu ranije, a bili su prisutni i u Crnoj Gori tokom dešavanja na Cetinju kada je uz dosta drame ustoličen mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije.

Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN) ranije je otkrila spregu Noćnih vukova i funkcionera RS-a.

Odnosi Vukova i članova političkih partija se protežu do privatnih i poslovnih interesa, dok se važni centri ove organizacije nalaze u Brčkom i Bosanskom Šamcu, pokazalo je ranije istraživanje BIRN-a BiH.

Ideja o osnivanju ogranka Noćnih vukova u RS-u pojavila se nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu 2011. godine, kada je na stadionu Crvene zvezde bio okružen pripadnicima ovog kluba, koji u svijetu broji nekoliko hiljada članova.

Noćni vukovi se smatraju jednim od važnih načina na koji Rusija širi svoj utjecaj, a predsjedniku ovog kluba Aleksandru Zaldostanovu zvanom Hirurg ulaz je zabranjen u najmanje dvije države Evropske unije, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kanadu, ali i u Bosnu i Hercegovinu.

Pažnju bh. javnosti Noćni vukovi su privukli u martu 2018. godine, kada su dio svoje turneje željeli imati i u BiH, ali je stigao samo dio njih jer je jednom dijelu članstva zabranjen ulazak na bh. teritoriju. Tada je New York Times pisao kako je turneju pomogla ruska vlast grantom u iznosu 41.000 dolara.

Tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je rekao da su Noćne vukove angažovale vlasti RS-a “kako bi uoči oktobarskih izbora propagirale netoleranciju prema nesrbima ili umjerenim Srbima”. On je dodao kako ovo nije tipičan motociklistički klub jer “nosi snažne političke poruke”.

 

Izvor: SB

Izdvojeno