bdf.brcko@gmail.com

Dodik odlikovao Vladimira Putina za patriotizam i ljubav prema RS

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci danas je u sklopu obilježavanja neustavnog “Dana Republike Srpske” 9. januara upriličena dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima pa se tako na tom spisku našao i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Odlikovanja inače uručuje Milorad Dodik, predsjednik RS, a zvanično će Putinu orden predati prilikom prvog susreta s njim.

“Zahvalni smo predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu”, kaže Dodik navodeći da je zahvaljujući Rusiji sačuvana pozicija Republike Srpske.

Naglašeno je i to da je Putin zaslužan za “naročito patriotsku brigu i ljubav prema RS te za razvijanje i učvršćivanje saradnje i ekonomskih i političkih odnosa RS i Rusije”.

Inače je važno istaći da Dodik važi za jednog od rijetkih olitičara koji oržava dobre odnose s Putinom i podržava njegov rad i djelovanje pogotovo nakon agresije koju provodi u Ukrajini.

Cijeli svijet osuđuje taj čin, ali je Dodik odlučio i dalje ostati u dobrim odnosima s njim.

Najviše priznanje Republike Srpske dobio je i patrijarh Porfirije, posthumno i Siniša Mihajlović. Ordenom zastave Republike Srpske odlikovan je Slobodan Stanković vlasnik “Integral inženjeringa” iz Laktaša, biznismen koji je zbog veza sa Dodikom pod sankcijama SAD-a.

Podsjetimo, 9. januar kojeg vlasti iz manjeg bh. entiteta proslavljaju kao “Dan RS” Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim jer na taj datum u većem dijelu BiH gledaju kao na početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

Glavna ceremonija obilježavanja ovog datuma se seli u Istočno Sarajevo i prvi put neće biti u Banjaluci. Na tu odluku su reagovali mnogi pa su tako boračka udruženja Federacije BiH najavila proteste u Sarajevu zbog obilježavanja 9. januara, ali je on naknadno otkazan dok je najavljeno da će biti pojačano prisustvo policije MUP-a Kantona Sarajevo.

S druge strane, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida su tražili hitnu reakciju međunarodne zajednice i bh. vlasti navodeći da je i previše bolno da se 9. januar obilježava nadomak Sarajeva grada koji je bio pod opsadom najduže u modernoj historiji.

Osim tih, uslijedile su i brojne reakcije političara iz Federacije BiH koji su najoštrije osudili obilježavanja ovog datuma za kojeg je državni Ustavni sud odlučio da je neustavan.

Međutim, iz RS danas ponovo iste poruke koje se godinama ponavljaju, a to je da je 9. januar dan koji je izabran voljom naroda te da nijedan sud to ne može osporiti.

Također je poručeno i da će oni slaviti 9. januar sve dok budu živjeli u RS.

Danas se također odvija i generalna proba u Istočnom Sarajevu uoči obilježavanja ovog neustavnog datuma.

Milorad Dodik povodom Dana Republike Srpske odlikovao je Vladimira Putina, predsjednika Rusije. “Zahvalni smo predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu”, kaže Dodik navodeći da je zahvaljujući Rusiji sačuvana pozicija Republike Srpske. @N1infoSA

Image

 

Izvor: N1

Izdvojeno