bdf.brcko@gmail.com

Miroslavu Tomiću iz Brčkog godina zatvora za krađu u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja

Osnovni sud Brčko distrikta BiH pravomoćno je osudio Miroslava Tomića (32) na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine za kaznena djela teške krađe, u pokušaju, i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH.

Usprkos većem broju ranijih sličnih osuda, Tomić je ponovo procesuiran jer je tijekom noći između 27. i 28. rujna u Dubravama, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, pokušao tešku krađu provaljivanjem u ugostiteljski objekt “108”.

On je bacanjem kamena najprije razbio staklo na prozoru objekta, a zatim provalio kroz prozor na visini od oko 210 cm da bi potom, koristeći ljestve ušao u  objekt. Pošto se aktivirao protuprovalni alarm on se, primijećen od vlasnika, udaljio s lica mjesta ne završivši započeto djelo. Pošto je pokušao tešku krađu, ubrzo je uhićen, a pretresi objekata koje je koristio doveli su i do otkrivanja ručne bombe nepoznate proizvodnje, koju je držao skrivenu u pomoćnom objektu, navodi se u opisu kaznenog djela Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Nakon 30. rujna, njemu je na prijedlog Tužiteljstva odmah određen pritvor, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Uspješno koordiniranu istragu, vođenu u intenzivnoj suradnji s policijom Distrikta, Tužiteljstvo je ubrzo okončalo podizanjem optužnice 27. prosinca 2022. godine.

Tomić je pred Osnovnim sudom optužen za kaznena djela teške krađe, u pokušaju, i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH. Optužnica je najprije potvrđena, a nakon sporazuma o priznanju krivnje, sud ga je pravomoćno osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine.

Prije izricanja jedinstvene kazne, utvrđene su mu pojedinačne zatvorske kazne od deset mjeseci za pokušaj teške krađe, odnosno od četiri mjeseca za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Uz to, njemu je u ranijem postupku, i to za kaznena djela teške krađe i paljevine počinjena početkom prošle godine, nepravomoćno izrečena jedinstvena zatvorska kazna od dvije godine i šest mjeseci.

Ova osuda uslijedila je sredinom prošle godine, jer je dokazano da je 8. siječnja, također u Dubravama, izvršio provalu u jednu obiteljsku kuću, oduzeo dio pokućstva, a zatim je zapalio. Tužiteljstvo je žalbom na ovu presudu izričito zatražilo strože kažnjavanje optuženog, a u postupku pred Apelacionim sudom predstoji skoro donošenje odluke po žalbama obje strane, navodi se u priopćenju.

Tomić je inače i ranije osuđivan za slična kaznena djela, ali i za ubojstvo sugrađanke M. Mrkonjić (29) iz 2007. godine za koje je do 2015. godine izdržavao zatvorsku kaznu od osam godina, podsjetili su iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

(FENA) I. B.

Izdvojeno