bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu nikad veći budžet, skoro 300 miliona: kuda idu pare?

Dvocifrena inflacija je pred sam kraj godine probudila i ekonomske stručnjake u Vladi Brčko Distritka (BD), te tako eminentni stručnjaci zaključiše da je zarada (plata) svih uposlenih obezvrijeđena tokom 2022.godine za oko 1.400 KM.

Dakle, oni koji zarađuju 2 i po, 3 hiljade KM ostali su bez pola mjesečne plate.
Isto tako, oni koji zarađuju 8-9 stoja (a takvih je najviše), ostali su bez 2 mjesečne plate.
Budžet BD za 2023.g. ide na usvajanje. Nikad veći….skoro 300 miliona KM, i prepun je socijalno usmjerenih projekata (ovo zadnje je šala, da ne bude zabune).
Elem, povećanje budžetskih prihoda je uslijedilo nakon stampeda cijena i inflacije, na koje su vladini stručnjaci gledali tokom cijele godine blago telećim pogledom
i nisu poduzimali ništa. Pardon, ispravak krivog navoda….ukinut je porez na visoke plate i podijeljeno je LINERANO po 50 markica za struju.
Vlast zadovoljna…kasa puna, apetiti nikad veći. Novac koji su izmuzli od naroda usmjerava se u kapitalne projekte. Zašto mijenjati dobre prakse. Znate, tu su već
razrađeni modusi koliko kome ide, do u najmanji procenat. Dobra stara skraćenica IMT dobija novu dimenziju.
Narodu je trenutno najpotrebnije izgraditi stadion dok se gase sportski klubovi, izraditi idejni projekat akva parka dok je priča o vodosnadbijevanju i grada i okolnih mjesta
dosadila i bogu i narodu. Razvijamo se u svim pravcima, najviše onom nizbrdo.
Ukoliko nam pak pomanjka ideja za razvoj lahko se može skočiti do razvijenih evropskih zemalja po neku novotariju. Ili možda skoknuti do Tute Bugarina, nekome je i on zapad, samo treba razumjeti perspektivu iz koje se gleda.
BIH je, prema zvaničnim podacima, poslije Albanije najsiromašnija zemlja u Evropi.
Novac prikupljen u budžet, od najsiromašnijeg naroda u Evropi, neće biti vraćen najosjetljivijim kategorijama.
Struja će da poskupi, a radost o tome KOLIKO  vlast će nam objaviti u novogodišnjoj noći. Litar mlijeka košta skoro koliko i litar ulja, a  cijene ostalih artikala osnovnih životnih namirnica neće da dožive pad, to je već sigurno.
I ŠTA ĆEMO SAD…..vlast dolazi do genijalne ideje te ukida porez na sadaku.
Eto ko ima volje i viška para može radnicima podijeliti pomoć, vlast mu neće obračunati  porez, pošteno. Inače su bosanski tajkuni nadaleko poznati po socijalnoj osjetljivosti i uvažavanju radničkih prava.
A šta sa onima koji ne dobiju sadaku??? E pa i za njih vlast ima rješenje. Jednostavno, u jednoj riječi ……HIBERNACIJA ili ti zimski san.
Odspavajte do proljeća, nećete trošiti struju, hranu, gorivo.
Tamo za neka 2 mjeseca sve će da ozeleni…..sjećate se vladine mjere NE LIPŠI MAGARČE DO ZELENE TRAVE, evo je u primjeni.
Šta??? Ne možete??? Kako ne možete???
Pa zar međedi ne spavaju zimski san !!???
“Nepošteni građanin”

Izdvojeno