Sporazum o formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine i na državnom nivou, koji je jučer potpisan između Osmorke i HNS-a BiH, izazvao je reakcije u brčanskoj javnosti, gdje se već odavno u kuloarima priča o mogućim refleksijama dogovora sa viših nivoa na Brčko distrikt.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić potpisao je sporazum u ime Osmorke – koju još čine: Naša stranka, NiP, SBiH, NES, BHI Fuad Kasumović i Za nove generacije – dok je s druge strane potpisnik bio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH koji predvodi stranke hrvatskog bloka. Dogovor je predstavljen kao programska koalicija.

Đapo: Zaokret na političkoj sceni

Bivši gradonačelnik Brčko distrikta BiH i nekadašnji predsjednik brčanskog SDP-a Mirsad Đapo, danas član NiP-a, vjeruje da će potpisivanje navedenog sporazuma donijeti novi zaokret na političkoj sceni BiH, zaključivši da je pred koalicionim partnerima veliki posao.

Drago mi je da se prvi put nakon toliko vremena napravila programska koalicija sa jasnim ciljevima a pod brojem jedan EUROATLANSKE integracije. Takođe me raduje da je se politika vratila u institucije a ne u kafane kako su to radili ONI tamo, ne vratili se i ne ponovili nikad više. Bosna i Hercegovina je zemlja sa bogatom historijom i o njenoj budućnosti se ne odlučuje u prćijama sakriveno od očiju javnosti već u Parlamentu BiH kao i drugim institucijama od značaja. Vjerujem po nekim već nagovještajima da će se ova pozitivna klima na političkoj sceni prenijeti i na Brčko distrikt BiH i da već postoji dobra strategija za našu zajednicu.

MIRSAD ĐAPO, FACEBOOK OBJAVA

On je istakao da će Distrikt imati svog predstavnika na entitetskom nivou, a radi se o Rasimu Smajloviću (NiP), novom zastupniku u Parlamentu FBiH koji je povodom potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti poručio:

I treba da odmore jedno tridesetak godina…

Lider brčanskog NiP-a, koji je opozicija u Distriktu, Damir Bulčević objavio je jučer na Facebooku fotografiju sa stranačkim kolegama uz opis “Novi projekti”.

“Slijedi prekompozicija bošnjačke većine u Brčkom!?” – naslov je na jednom brčanskom portalu, čime su krenule špekulacije o mogućim promjenama unutar vlasti u ovoj lokalnoj zajednici koju čine SDA, SBiH i SDP zajedno sa HDZ-om te strankama sa sjedištem u Republici Srpskoj: SNSD-DEMOS, PDP, US, SDS.

Bošnjački predstavnici stranaka u Brčkom nisu željeli javno govoriti o toj mogućnosti i u većini slučajeva su bili uzdržani od komentara. Jedan od stranačkih funkcionera u Brčkom je nezvanično Otisku potvrdio da ima saznanja kako će u narednih nekoliko sedmica „stići direktiva“ da se i u Brčkom formira nova vladajuća većina po uzoru na potpisani koalicioni sporazum između predstavnika Osmorke i HDZ-a, odnosno HNS-a.

IZ ČLANKA

Glavni imam: Predstava za narod

Reagovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Mustafa-ef. Gobeljić, koji je putem svog facebook profila Osmorku opisao kao “SDP i 7 patuljaka”, poručivši da je ova koalicija predstava za narod. Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti.

Slabost, pohlepa, prevrtljivost itd., su ljudske kategorije. Sam Gospodar nas je stvorio takvim. Ali nam je On ukazao i na put (podario instrumentarij) borbe protiv tih naših ljudskih slabosti. Čovjek je, dakle, svakodnevno poprište tih unutarnjih sila dobra i zla, i samo duhovno jaki i nadmoćni, su češće pobjednici nego gubitnici u toj neprekidnoj životnoj drami. A takvih je, istini za volju, manje od onih drugih.

Dakle, ljudi se mahom, u svojim životnim stremljenjima i svojoj životnoj filozofiji, rukovode svojim interesima, rjeđe principima i idealima; u životu općenito, u politici posebno.

I onda na scenu stupa “osmorka”, iliti: SDP i 7 patuljaka i prave “programsku koaliciju”. Logički, zdravorazumski, teško je napraviti tu koaliciju sa dvije ili tri stranke sa istog političkog spektra, a kamoli, unutar osam političkih subjekata, s kraja na kraj arene političkog djelovanja. Zajedno, u programskoj koaliciji, krajnja ljevica i najdesnija desnica. Čestitamo, “uspjeli ste nemoguće.”

P. S. Poznata je Aristotelova izreka: “Drag mi je Platon, ali mi je draža istina”. Draga mi je SDA, ali mi je iznad svega država. Sve ovo i pišem zbog države. Strah me ove osmorke: osam lidera, osam stranačkih programa, osam apetita, osam politički ostrašćenih vođa, osam… Ako uspiju u svome naumu i pokažu da mogu više od dosadašnjih, iskreno ću im čestitati. Do tada (do stvarnih rezultata), ja ne mogu mirno spavati. Ko može, neka mu bude.

Za sada se niko od javnih funkcionera i predstavnika vlasti u Brčko distriktu nije oglašavao o ovom pitanju.