bdf.brcko@gmail.com

Seksualno uznemiravanje drugi najčešći oblik nasilja nad ženama

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko distrikta u suradnji s Misijom OESS-a organizirali su u utorak radionicu “Oblici rodno zasnovanog nasilja s posebnim osvrtom na analizu i mjere zaštite od seksualnog uznemiravanja”.

Predsjedateljica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ina Pamukčić istaknula je kako je na radionici razgovarano o mjerama zaštite koje su na snazi i mehanizmima kojima se one mogu poboljšati radi zaštite žrtava seksualnog uznemiravanja, priopćeno je iz Skupštine Brčkog.

Milijana Simić, predsjedateljica Povjerenstva za zaštitu ljudskih prava rekla je kako je cilj da institucije Brčko distrikta i na državnoj razini uspostave bolje mehanizme za prijavu seksualnog uznemiravanja, prilagode ih i učine dostupnim osobama koje su u nepovoljnom položaju, kao što su osobe s invaliditetom ili pripadnici nacionalnih manjina.

“Znamo da danas i u poslovnom i u obrazovnom svijetu nemamo dovoljno podataka i o tome se dovoljno ne razgovara. Ako nema prijavljenih slučajeva ne znači da ti slučajevi ne postoje”, istaknula je Simić.

Analiza podataka OESS-ovog istraživanja o nasilju nad ženama u BiH u kojem je sudjelovalo više od 2 300 žena u dobi između 18 i 74 godine, pokazala je da je seksualno uznemiravanje drugi najzastupljeniji oblik nasilja nad ženama i da mali broj žena prijavljuje ovaj oblik nasilja.

Lejla Mamut, službenica za rodna pitanja i pitanja mladeži pri Misiji OESS-a u BiH, rekla je kako od deset žena svaka treća doživi seksualno uznemiravanje od petnaeste godine života i da su određene skupine žena više izložene seksualnom uznemiravanju, kao što su mlade žene s nestabilnim zaposlenjem, zatim one koje pripadaju manjinskim skupinama, povratnice, interno raseljene žene i slično.

“Zabrinjavajuće je što malo više od dva posto žena prijavi seksualno uznemiravanje policiji i da u BiH postoji najmanji postotak prijava ove vrste nasilja u usporedbi sa ostalim zemljama zapadnog Balkana i EU”, istaknula je Mamut.

Dodala je kako je potrebno promijeniti kaznene zakone koji ne tretiraju ovaj oblik nasilja jer samo Zakon o ravnopravnosti spolova BiH seksualno uznemiravanje tretira kao kazneno djelo dok ostali zakoni nisu usklađeni s tim zakonom i s Istanbulskom konvencijom.

Povjerenstva će u suradnji s Misijom OESS-a provesti anonimnu anketu u institucijama Brčko distrikta o seksualnom uznemiravanju nakon čega će organizirati adekvatna poduka za sve zaposlene radi podizanja svijesti o ovom obliku nasilja i njegovoj prijavi.

Radionica je održana u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Osim predstavnika Misije OESS-a zajedno s voditeljicom Ureda u Brčkom Sabrinom Šrimer,  radionici su nazočili predstavnici Ureda gradonačelnika, Vlade, Tužiteljstva i Policije Brčko distrikta, Vijeća mladeži kao i Vijeća nacionalnih manjina, te Psihološkog centra “Sirijus” Brčko, Udruge žena “Bošnjakinja” i Omladinskog centra “Vermont” iz Brčkog, navodi se u saopćenju.

(Fena / Aldina R.)

Izdvojeno