bdf.brcko@gmail.com

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIJU, ZNAČI LI TO NOVU BOŠNJAČKU VEĆINU U DISTRIKTU

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je zvanično biti potpisan koalicioni sporazum i između HDZ-a BiH i stranaka koje su okupljene oko Osmorke, a koju čine SDP, SBiH, BHI-FK, NiP, NS, ZnG i NES.

Prilikom potpisivanja, Dragan Čović je kratko prokomentarisao: Neka nam je sa srećom!

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće koalicije sa drugim strankama.

Ranije su na novinarska pitanja odgovarali Nermin Nikšić i Elmedin Konaković te su se usaglasili da je formiranje, tačnije, prijedlog vlasti moguć bez HDZ-a i SNSD-a matematički, ali da je to besmisleno te da ne bi bilo tehnički moguće kroz Domove naroda.

Nezvanično, veći dugo se govori da će nakon izbacivanja SDA iz vlasti na državnom i federalnom nivou doći do preslagivanja vlasti i u Brčko Distriktu. To se prije svega misli na novu bošnjačku većinu. U opticaju se već i neka konkretna imena, tako da će se nakon ovog potpisivanja koalicionog sporazuma na federalnom nivou ubrzo vidjeti kuda ide Brčko Distrikt.

Izdvojeno