bdf.brcko@gmail.com

Obilježavanje Dana državnosti BiH u Distiktu: Umjesto državnih institucija organizatori nevladine organizacije

Danas su povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom planirane aktivnosti započele u 16.00 sati kada je bilo upriličeno polaganje cvijeća na spomenike pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Centralna aktivnost bila je Svečana akademija koja je održana u Domu kulture s početkom u 17.00 sati.

Ensar Gobeljić, član Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom, kazao je da je cilj današnjih aktivnosti da svaki građanin koji živi u Bosni i Hercegovini ovu zemlju doživljava kao svoju i da svi zajedno radimo na njenom poboljšanju.

„Skoro je 80 godina od obnavljanja državnosti Bosne i Hercegovine. Mi ovakvim obilježavanjem i ovom vrstom svečanosti nastavljamo tradiciju jedne od najboljih generacija bosanskih ljudi, kako u zemlji tako i izvan nje. Nastavljamo borbu za Bosnu i Hercegovinu sa promocijom svih vrijednosti koje ona nudi, a to je da su svi ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini jednaki. Cilj je dva svi građani koji žive u Bosni i Hercegovini ovu zemlju osjećaju svojom i da svi zajednički radimo na poboljšanju kvalitetnijeg života u Bosni i Hercegovini“, poručio je Gobeljić i dodao da nikada Bosna i Hercegovina u svom istinskom biću nije radila na štetu bilo koga, a prenosi Radio Brčko.

 

„Uvijek smo pokušavali da nam svi budu dobro došli i da se jednostavno svako osjeća kao u svome što i jeste cilj obilježavanja ovakvih događaja kako bismo se svi zajedno podsjetili na pozitivne vrijednosti koje naša domovina nosi, naravno s naglaskom na najbitnije naše datume: 25. novembar – Dan državnosti i 1. mart Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine“, rekao je Gobeljić. On je još naznačio da je Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, nešto mlađi datum u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine, ali je veoma bitan, prenosi Radio Brčko.

Gobeljić je podvukao da je Dan državnosti nešto što zaista opisuje Bosnu i Hercegovinu onakvom kakva ona uistinu jeste jer su se njeni narodi odlučili da se formira njen teritorijalni integritet i da se konstituiše tadašnja vlast, što i jesu elementi jednog državnog suvereniteta koji ovdje postoji više od 1.000 godina.

Uvodničar na Svečanoj akademiji u Domu kulture Brčko, magistar povijesti Stjepan Marčetić, napomenuo je da je uloga međunarodne zajednice nakon internacionalizacije jugoslavenske krize postala presudna i Bosna i Hercegovina se nije mogla urediti bez posredovanja međunarodne zajednice.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u brčanskom Domu kulture izveden je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Nažalost već godinama obilježavanje Dana državnosti BiH izmješteno je iz državnih institucija Brčko Distrikta BiH u nevladin sektor.

Mada je Daytonski mirovni sporazum legalizirao 25. novembar, Dan državnosti BiH kao državni praznik i mada su to potvrdile pravosudne institucije Distrikta u Brčko Distriktu je to radni dan, a organizatori svečanosti već godinama nisu predstavnici brčanske vlasti, kao u Sarajevu, nego kulturna, boračka i vjerska udruženja.

Nadamo se da će doći vrijeme kada će se oficijelni državni praznici BiH obilježavati i u držanim institucijama Brčko Distrikta BiH.

 

Izdvojeno