bdf.brcko@gmail.com

Dodiku četvrti delegat, a državi neizvjesnost?

Početkom sljedeće sedmice bi se trebalo održati glasanje za izbor srpskog kluba u Domu naroda Bosne i Hercegovine. Konstalacija snaga u Narodnoj skupštini Republike Srpske je trenutno takva da će SNSD najvjerovatnije ponovo dobiti četvrtog delegata, osim ukoliko se opozicija i Pokret za državu ne dogovore.

Narodni poslanik u Skupštini RS-a i počasni predsjednik SDS-a Vukota Govedarica pojasnio je za Klix.ba trenutnu “izbornu matematiku” prema kojoj je moguće i žrijebanje.

“Da bi imali utvrdo jednog delegata i da vas niko ne može pomjeriti, potrebno je 14 glasova, ali s obzirom na to da je Pokret za državu objavio svog kandidata, sada se pravi potpuno nova formula i sa 13 poslanika možete dobiti delegata. Na bazi tih stvari koje je postavio Pokret za državu, napravljena je matematika u kojoj će se ići na scenarij sa 13 glasova jer je SNSD-u to dovoljno, a PDP i Vukanovićeva lista imaju 12”, kazao je Govedarica.

To znači da je Pokret za državu samim kandidovanjem Vojina Mijatovića omogućio SNSD-u komotniju poziciju za izbor četvrtog kanidata, a što će se i desiti ukoliko ne dođe do konačnog dogovora sa opozicijom.

Njima (PDP-u i Listi za pravdu i red) nedostaju dvije “ruke” za sigurni izbor u Dom naroda, a ukoliko uspiju osigurati jedan glas, dobili bi drugu šansu žrijebanjem.

“Kada bi došli nekako nekom igrom do tog glasa, to znači da bi jedan dio liste morao ići u bubanj na izvlačenje jer bi imali više od pet političkih partija čiji kandidati imaju po 13 glasova. To matematički može vrlo lako da se dogodi”, rekao je Govedarica.

Jesu li mogući dogovori?

Narodnog poslanika i potpredsjednika PDP-a Igora Crnadka smo pitali da li su pokušali napraviti prihvatljiv dogovor sa PzD s obzirom na to da im treba jedan do dva poslanika. On kaže kako je ponuđeno više opcija, ali da one nisu prihvaćene.

“Znam da je bilo razgovora, nezvanične komunikacije na nivou predsjednika političkih partija. Ono što je do sada bilo u tim dogovorima, znam da su ponuđene brojne opcije kako bi to glasanje za četvrtog delegata bio širi politički dogovor. Činjenica je da smo mi njima ponudili značajan broj varijanti kako bi se dogovorili. Nismo mi njima rekli glasajte i ništa nas nije briga, nego smo ponudili određene kompromise”, rekao je Crnadak.

Nije htio precizirati šta su bili prijedlozi kazavši da je riječ o neformalnim kontaktima u kojima nije učestvovao.

“SNSD se sada bori za četvrtog i izborit će se ukoliko lista PzD bude isključiva i ne bude bila spremna za ozbiljniju komunikaciju sa PDP-om i Vukanovićem”, prokomentarisao je to SDS-ov Govedarica.

On naglašava još i svoju procjenu da Pokret za državu uopšte ne želi usprotiviti se Dodiku, odnosno da se sve i odvija po planu.

“Vrlo je simptomatično da lista PzD ima jedan vidljiv harmoničan odnos sa SNSD-om, to se vidi iz aviona. To vidi svako osim onih koji to rade. Kada je riječ o Vojinu Mijatoviću. On se ponaša kao da je došao s neke druge planete a ustvari kada iz SNSD-a odete u drugu socijaldemokratsku opciju u FBiH, onda ne treba da sumnjate kakav srp i čekić kuckaju u takvim glavama i idejama. Nema nikakve sumnje u kojem pravcu on ide”, rekao je.

Kao svojevrsna potvrda dobrih odnosa dolazi i vijest sa sastanka PzD sa Miloradom Dodikom koji je održan danas. Nakon sastanka je još jednom rečeno da neće glasati za opozicionog kandidata, a kao uslov za ulazak u vlast ponuđeno im je mjesto potpredsjednika NSRS-a i ministra u Vladi RS-a.

Iako se tako ne čini, i opozicija ima šta ponuditi Pokretu za državu. Ono što bi za ovu koaliciju bio veliki uspjeh jeste dobiti čvrsto obećanje da opozicija neće biti SNSD-ova dvotrećinska većina koja im je potrebna za usvajanje vitalnog entitetskog interesa, a uz pomoć kojeg Dodik blokira Predsjedništvo BiH. Također, opozicija bi se mogla PzD odužiti i neglasanjem za VNI ukoliko bi ga Željka Cvijanović povukla u slučaju državnog ugovora sa Islamskom zajednicom BiH.

Ovakvi dogovori nisu nerealni niti bi opoziciji u RS-u to trebalo teško pasti. U više navrata ranije oni nisu željeli stati na stranu Milorada Dodika u njegovim namjerama urušavanja državnih institucija, a garancija da će biti na strani države na važnim pitanjima, bio bi dobar dogovor.

Opozicija u RS-u ujedinjena u stavu da će glasati za svoje kandidate

Osim što je PzD kategoričan u stavovima, takva je i opozicija. Iz SDS-a ističu kako će oni svojih 13 ruku iskoristiti za svog kandidata, a iz PDP-a da će glasati za svoju listu. Takva situacija nam govori da će Dodik bez sumnje dobiti četvrtog delegata i priliku za blokadu države.

“SDS ima onoliko glasova koliko mu je potrebno da izabere svog kandidata i isključivo ćemo tako glasati”, kaže Govedarica.

“Mi smo potpuno spremni i opredijeljeni da učinimo napor da ta dva delegata budu. Jedino što preostaje je da vidimo da li postoji spremnost za dogovor i kako će glasati PzD”, poruka je Crnadka.

Crnadak naglašava značaj Pokreta za državu koji ima prilikom formiranja vlasti ove godine te podsjeća da prije četiri godine nije bila takva situacija.

“Ovdje je vrlo jasno da o tom četvrtom odlučuje Pokret za državu. Ja razumijem njih jer su očigledno pod velikim pritiskom i teška je odluka na njima, ali se to ne može danas izbjeći. Činjenica je jedna i to nije ništa ružno, ne treba zbog toga da reaguju burno, to je samo činjenica da oni odlučuju da li će SNSD imati četiri poslanika ili ne. Prije četiri godine nije bilo tako, tada je koalicija Domovina mogla biti neutralna, a SNSD ne bi imao četiri, ali danas to ne može. Ovdje se uopšte ne radi o borbi za Vijeće ministara nego da cijela zemlja ne bude zaključana četiri godine i da nemamo alternative te četiri godine. Kad dođe dan glasanja, odgovornost je samo na njima”, zaključio je.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno