bdf.brcko@gmail.com

Brčko važno za očuvanje dejtonske konstrukcije BiH sa dva entiteta

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da nepriznavanje vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma, praktično, znači u najavi i antiustavno djelovanje, jer je u Dejtonu dogovoren ne samo mir, već i Ustav BiH.

“Iako je položaj linije razgraničenja u Brčkom riješen tek kasnije, Arbitražnom odlukom, tim aktom, ipak, nije derogiran Ustav BiH, odnosno Dejtonski sporazum, kao što je potvrđeno i u samoj Arbitražnoj odluci, već je BiH nastavila da postoji kao zajednica isključivo dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH”, rekao je Milić Srni povodom 27 godina od parafiranja ovog sporazuma.

Milić ističe da se arbitraža pojavila kao rješenje za spas pregovora u Dejtonu i da Brčko i danas, kao i tada, ima posebnu važnost i ulogu u očuvanju dejtonske, dvoentitetske konstrukcije, kao osnove političkog uređenja u BiH.

“Dejtonski sporazum je i danas vitalan i njemu se, i pored upornih pokušaja modifikacije, ne može naći adekvatna alternativa. To što mu se prigovara da je komplikovan, samo govori o karakteru političkih odnosa koji vladaju u BiH i koji su i doveli do njegovog potpisivanja”, rekao je Milić.

Milić je izrazio nadu da će eventualni dogovor političkih subjekata u Brčkom o izmjenama Zakona o praznicima uključiti i 21. novembar, kada je potpisan Dejtonski sporazum.

Izvor: SRNA

Izdvojeno