bdf.brcko@gmail.com

“Nova predsjednica Slovenije Natašu Pirc Musar je prijatelj BiH

Kakva će biti njena politika prema Bosni i Hercegovini? Odgovor nam je dao prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Šta izbor Nataše Pirc Musar za novu predsjednicu Slovenije može značiti u kontekstu odnosa Slovenije i Bosne i Hercegovine?

“Članovima Predsjedništva BiH projekt ‘non-paper’ razotkrio je dosadašnji predsjednik Slovenije Borut Pahor. Šefik Džaferović i Željko Komšić žestoko su se suprotstavili i informisali javnost. Pahor je u osnovi bio glasnik Janeza Janše, da se ta ideja testira. Nataša Pirc Musar izrazila je zabrinutost za dešavanja na Zapadnom Balkanu. Posljednja dešavanja na Zapadnom Balkanu vjerovatno će joj naložiti da se odluči za turneju po zemljama zapadnog Balkana.

Ona je danas u programu Radio Slovenije izjavila kako je ‘Slovenija država koja je na neki način prozor ili vrata u EU i da ne iznevjerim Hrvatsku, da ne bude zabune, ali Hrvatska je možda malo previše uključena u ono što se dešava u BiH, gdje će vjerovatno biti potrebno malo smiriti strasti. Ali brine me i odnos Srbije i Kosova, tako da će ova turneja po Zapadnom Balkanu vjerovatno biti prva’, bila je izričita Pirc Musar”.

U odnosu na dosadašnjeg predsjednika Slovenije Boruta Pahora, šta znači izbor Pirc Musar, korak naprijed ili nazad?

“Pahor je čovjek ambalaže, kojem je forma važnija od sadržaja. Fokusirat će se na kulturu dijaloga i nepovredivost temeljenih ljudskih prava i građanskih sloboda. Slovenija toga do sada nije imala u izobilju. Njen moto je da se promjene nikada ne dešavaju polako i tiho. I nijedna promjena nikada neće svima ugoditi. I što je možda najvažnije, ona je predsjednica koja nikome ništa ne duguje.

Kandidirala se kao nezavisna kandidatkinja i nije molila nijednu stranku za podršku. O kakvom napretku se radi govore riječi slovenskog premijera Roberta Goloba, koji je rekao da je njen rezultat dokaz da građani žele živjeti u zemlji u kojoj će se poštovati temeljni elementi demokratije: ljudska prava, vladavina prava, nezavisni mediji, sloboda i dijalog uz poštovanje.

Uvjeren je u dobru saradnju u suočavanju sa zajedničkim izazovima budućnosti i jačanju otvorenog, inkluzivnog društva”.

Da li BiH dobija prijatelja na čelu države članice Evropske unije ili naša zemlja ne treba imati prevelika očekivanja od Pirc Musar?

“U svakom slučaju se može reći da je nova predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar prijatelj Bosne i Hercegovine i regiona. Međutim, moramo znati domete Slovenije u međunarodnim odnosima i kao članice EU-a i NATO-a. U svakom slučaju njenim izborom Slovenija je napravila civilizacijski iskorak, koji je započet aprilskim izborima na kojima je trijumfirao Robert Golob i njegov pokret Sloboda.

Do tada pod premijerskim vodstvom Janeza Janše dovedeno je u pitanje prijateljstvo Slovenije prema BiH što se do sada nikada nije dešavalo u historiji i nezamislivo je”.

 

(Faktor)

Izdvojeno