bdf.brcko@gmail.com

Stvari izmiču kontroli. Počeo je treći svjetski rat

Fiona Hill bivša je članica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost i jedna od vodećih stručnjakinja za Putinovu Rusiju. Upravo je ona desetljećima proučavala Putina, radeći u republikanskim i demokratskim administracijama.

Prethodno je kazala, piše Net.hr, kako se Putin neće libiti upotrijebiti nuklearno oružje ako procijeni da mu može koristiti, te kako se svijet, htio ili ne, već nalazi u Trećem svjetskom ratu, a sada je to ponovno potvrdila.

“Nažalost, koračamo kroz stare povijesne obrasce, za koje smo rekli da nikada nećemo dopustiti da se ponove”, rekla je u više navrata te dodala kako ti stari obrasci uključuju zapadnjačke kompanije koje ne vide kako pomažu u izgradnji ratne mašine jednog tiranina, obožavatelje koji su zaljubljeni u autokratovu “snagu” i sklonost političara da upiru prstom radi političke dobiti umjesto da rade zajedno za sigurnost svoje nacije.

Predsjednik Biden u međuvremenu je upozorio Putina na katastrofu koja bi bila posljedica nuklearnog napada, a SAD za to vrijeme pojačava nadzor nad ruskom nuklearnom aktivnošću.

Hill je, prenosi Net.hr, istaknula kako su napetosti rasle već prije rata u Ukrajini, posebno nakon što je “Rusija anektirala Krim 2014. što je dovelo do velikog gomilanja oružja u Ukrajini, a da ne spominjemo SAD i Rusiju u sukobu oko Sirijskog građanskog rata u kojem sile podržavaju suprotstavljene strane”.

Upozorila je da trenutni sukob izmiče kontroli.

“Problem je, naravno, što mi njega pogrešno čitamo, ali i on nas”, rekla je.

 

(TBT, SD)

Izdvojeno