bdf.brcko@gmail.com

Rizvanović i ostali: Optuženi već suđeni pa oslobođeni po istim optužnicama?

Na suđenju za zločine počinjene na području Brčkog, održana je statusna konferencija radi razjašnjenja informacija u vezi s postupkom u kojem su jedan optuženi i moguće još dvojica njih pravosnažno oslobođeni optužbi za koje im se nakon više od 25 godina sudi pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo je iznijelo informacije dobijene od Osnovnog suda i Tužilaštva Brčko distrikta, navodeći da je Admir Rizvanović pravosnažno oslobođen, ali da identitet optuženih Smajila Omerovića i Jasmina Huskanovića nije u potpunosti utvrđen. Prema Odbranama, identitet nije sporan i Sud treba da odbaci optužbe s obzirom da se radi o presuđenoj stvari.

Tužilac Miroslav Janjić je kazao da je Osnovni sud u Brčkom 1995. donio presudu kojom je 61 lice osuđeno, a 72 oslobođena, a koju je Viši sud u Bijeljini 1996. godine potvrdio u oslobađajućem dijelu, a ukinuo osuđujući dio.

Tužilac je naveo da je Rizvanović pravosnažno oslobođen, ali da identifikacioni podaci za Omerovića i Huskanovića nisu potpuni.

“Ne možemo tvrditi da se odnosi na ova lica”, rekao je Janjić.

Prema dostavljenim informacijama, Ramiz Pljakić je bio osuđen na smrtnu kaznu, ali je Viši sud ukinuo tu presudu. Tužilac je kazao da mu je odgovoreno da je nakon ukidanja presude formiran istražni predmet, odnosno da je Osnovni sud naveo da je predmet 2003. godine dostavio Tužilaštvu Brčko distrikta.

Na dodatna pitanja sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović u vezi s tim postupkom, Janjić je rekao da su odgovori šturi s obzirom da se “radi o odgovornosti”. Ćosić-Dedović je prokomentarisala da je to na Tužilaštvu da istraži, na šta je Janjić kazao kako smatra da je to prije posao za disciplinskog tužioca.

Janjić je naveo da je ovaj predmet dva puta ustupan između dva tužilaštva, ali da Tužilaštvu BiH nijednom nisu dostavljene presude iz ‘90-ih.

Tužilac je predložio da Odbrane dostave dokaze da li se presuda odnosi na sporne optužene, a da Sud donese odluku da li se radi o presuđenoj stvari.

U presudi se navode imena Smajo Omerović i Jasmin Huskanović. Za Odbranu Omerovića nema sumnje da je u pitanju isto lice, posebno ako se ima u vidu da se presuda poklapa s radnjama iz optužnice.

“Nesporno je da je nadimak optuženog Smajo”, kazao je branilac Kadrija Kolić.

Huskanovićev branilac Mirsad Crnovršanin je rekao da se, na osnovu poziva koji su u ranijem postupku slati optuženima, radi o istim licima.

“Lako je provjeriti da je na području Brčkog samo jedan Jasmin Huskanović, kao i Smajil Omerović”, kazao je Crnovršanin.

Sutkinja je rekla Odbranama da dostave dodatne dokaze u vezi sa identitetom.

Prijedlog za odbacivanje optužbi Odbrane su pokrenule na ročištu održanom 5. jula, nakon što je branilac Crnovršanin došao do informacija o ranijem postupku koji je vođen u odsustvu.

Rizvanović, Omerović, Huskanović, Pljakić i Hazim Fazlović su optuženi za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) 8. marta 1993. u selu Boderište.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Ćosić-Dedović je na ročištu pokrenula pitanje moguće izmjene člana Vijeća s obzirom da je sutkinja Dalida Burzić suspendovana, napomenuvši da se čeka pravosnažna odluka.

Tužilaštvo i Odbrane su se preliminarno izjasnili da se neće protiviti eventualnoj izmjeni člana Vijeća, kao i da neće tražiti da se dokazi ponovo izvode.

 

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno