bdf.brcko@gmail.com

Svečana akademija povodom 30. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

U “Domu mladih” u KSC “Skenderija” u Sarajevu sinoć je održana svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine na kojoj je poručeno da je vrlo važno čuvati uspomene na herojski put Armije Republike BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanoj akademiji su prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, nekadašnji generali Armije Republike Bosne i Hercegovine i drugi zvaničnici.

Penzionisani general major Vahid Karavelić u obraćanju prisutnima podsjetio je da je Prvi korpus Armije Republike BiH nastao s ciljem da odbrani glavni grad BiH.

“Država Bosna i Hercegovina je majka i otac svih nas, to je majka i otac i Prvog korpusa, Armije Republike BiH i svih koji su branili Bosnu i Hercegovinu. Prvi korpus je nastao s jednim osnovnim strateškim zadatkom, da odbrani glavni grad Sarajevo, a time i Bosnu i Hercegovinu. Da se desilo da uđu u Sarajevo i da padne grad, veliki je upitnk da li bi Bosna i Hercegovina opstala”, kazao je Karavelić te dodao:

“Agresor je uništavao grad Sarajevo, ubijao građane i građanke Sarajeva, a mi u početku nismo imali čime da pružimo otpor, ali smo imali hrabra srca i želju za slobodom.”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da i dalje živi duh Prvog korpusa i Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“Čast je bila biti pripadnikom Armije Republike Bosne i Hercegovine i Prvog korpusa. Govorimo o borcima koji zaista jesu bili u patikama i farmerkama, o borcima koji nisu imali oružje. Činjenica je da je duh Prvog korpusa, duh Armije Republike Bosne i Hercegovine još uvijek tu i to je važno. To je ono što ostavlja nadu za sve buduće generacije”, kazao je Komšić.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u obraćanju je poručio da je vrlo važno čuvati uspomene na herojski put Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“Posebnu zahvalnost upućujem porodicama šehida i poginulih boraca Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Danas ih se prisjećamo sa željom da ciljevi njihove borbe ostanu trajno zabilježeni. Nećemo ih zaboraviti nikada, nećemo zaboraviti njihovu žrtvu i to vrijeme najvećeg iskušenja za našu domovinu. To nije bila samo odbrana ljudskih života i teritorije, već bitka za biće i ideje ove zemlje. Oni su je svojim životima sačuvali i to će ostati trajno zabilježeno”, rekao je Džaferović te nastavio:

“Zahvaljujući pripadnicima Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH, Sarajevo je odbranjeno, a i uvjerenje da će se očuvati cjelovitost ove države. Nećemo i ne možemo zaboraviti naše heroje koji su položili svoje živote za domovinu koju imamo i u kojoj više ne smije biti mjesta za neizvjesnost i ponavljanje patnji kroz koje smo prošli. Na nama i generacijama koje dolaze je obaveza da čuvamo istinu o njihovoj pravednoj borbi”, rekao je Džaferović.

Nizom prigodnih aktivnosti i sadržaja danas je obilježena 30. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U poslijepodnevnim satima na mezarju “Kovači” je upriličeno polaganje cvijeća na centralnom nišanu i mezaru prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića. U okviru programa kod Ali-pašine džamije je također položeno cvijeće na mezar Mustafe Hajrulahovića Talijana, prvog komandanta Prvog korpusa ARBiH.

Trideseta godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH obilježena je u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je na današnji dan 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu.

Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive “slavna”, a četiri “viteška”.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem “Srebreni štit”.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

 

Izvor: AA

Izdvojeno