bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom učestali napadi stršljena

Iz epidemiološke službe Brčko distrikta navode kako se u posljednjih nekoliko tjedana građani često žale na napade i ubode stršljena, kojih je ove godine znatno više nego prethodnih godina, te stoga apeliraju na njih, ukoliko dođe do uboda da se odmah jave u najbližu zdravstvenu ustanovu.

„Ubod stršljenja, pa i pčele ili ose, može dovesti do oticanja glasnih žica što može dovesti do gušenja i posljedice mogu biti fatalne, pogotovo za osobe koje su alergične“, ističe predstojnica ove službe, prim. dr. Mirjana Kuzmanović.

Pored stršljena, nakon nekoliko kišnih dana, ponovno je prisutan i veliki broj krpelja koji prilikom ispuštanja svog otrova može izazvati Lajmsku bolest, koja zahvata na početku kožu, a zatim i srce, zglobove i središnji živčani sustav.

Opasnost predstavljaju i zmije, koje u potrazi za vodom često dolaze i do samih kuća, stoga iz Epidemiološke službe pozivaju na oprez.

“Građani trebaju držati zatvorene prozore i vrata ili postaviti odgovarajuće zaštitne mrežice, kako zmija ne bi mogla ući u kuću jer može doći do toga da se zmija izleže, te je onda jako teško ih ukloniti iz kuće”, navodi Kuzmanović.

Ukoliko se gnijezdo stršljena nalazi na pristupačnom mjestu tehničari iz Epidemiološke službe mogu doći na lice mjesta i izvršiti dezinsekciju.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno