bdf.brcko@gmail.com

Obilježavanje ”30. AUGUSTA, MEĐUNARODNOG DANA NESTALIH”.

Koordinacija udruženja proisteklih iz prethodnog rata, koja zastupaju prava civilnih žrtava rata i ove godine u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, simbolično obilježavaju ,”30. AUGUST MEĐUNARODNI DAN NESTALIH”.

1981.godine, Ujedinjene nacije 30. august proglasile su međunarodnim danom nestalih. Ovaj dan ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu  i Brčko distrikt Bosne i Hercegovine. Nakon proteklog rata u Bosni i Hercegovini prijavljeno je više od 35.000 hiljada nestalih , gdje se još traga za više od 7. hiljada.

Ljudsko i civilizacijsko je pravo nestale osobe da joj se vrati identitet,a pravo porodica da saznaju istinu.

Ovaj dan je prilika da barem jednom godišnje posjetimo javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Porodice/obitelji nestalih osoba imaju pravo znati istinu o sudbini svojih najmilih. Vlast ima pravnu i moralnu obavezu pomoći u njihovom traženju/traganju bez razlike o kome se radi.

Pozivamo Vas da svojim dolaskom date doprinos obilježavanju :   “MEĐUNARODNOG DANA NESTALIH OSOBA”

Program obilježavanja:

Utorak  30. augusta 2022.godine na Trgu mladih u vremenu od 10,00 do 11,50 sati, dijelit ćemo propagandni materijal koji podsjeća na nestala lica čiji članovi porodica više od tri decenije nakon rata i dalje traže kosti svojih najmilijih.

U 11,50 sati okupljeni građani i predstavnici vlasti koji izraze želju u koloni krenut će prema mostu na rijeci Savi gdje će se položiti vijenci , spustiti cvijeće u rijeku Savu i pustiti više stotina balona.

Izdvojeno