Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” prvog septembra tekuće godine objavit će Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru realizacije prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u RS-u i Brčko distriktu.

Iz Fondacije je saopšteno da prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Distriktu do 70% subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 eura.

To znači da se do 70% sufinansira od strane Vlade Mađarske a 30% je učešće samih poljoprivrednih proizvođača.

MILENKO NINKOVIĆ, ŠEF ODJELJENJA ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU VLADE BRČKO DISTRIKTA

Vlada Mađarske odobrila je prvi dio sredstava za direktnu podršku poljoprivrednicima u iznosu od oko 28 miliona eura iz grantova koji se odnose na podršku mađarskom izvozu.

Proizvođači kompletne mehanizacije su sa teritorije Mađarske i time stimulišu proizvodnju poljoprivredne mehanizacije u samoj Mađarskoj, a s druge strane dodjeljuju subvencije našim poljoprivrednim proizvođačima iz RS-a i Brčko distrikta u iznosu do 70%.

Prijavu na Javni poziv mogu podnijeti fizička i pravna lica sa područja Republike Srpske i Brčko distrikta koja ispunjavaju sljedeća tri uslova.

Da imaju prebivalište te da posjeduju zemlju koju obrađuju na području Brčko distrikta, te da su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava koje vodi Odjeljenje za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta. Ovi uslovi važe i za poljoprivrednike sa područja Republike Srpske.

Poljoprivredni proizvođači sa područja Distrikta imat će priliku da sutra od 16h u brčanskom Domu kulture prisustvuju prezentaciji od strane Fondacije kako bi na vrijeme bili informisani o ponudi mašina koje će moći nabaviti kroz program podrške.