bdf.brcko@gmail.com

Kako je protest građana ispred OHR-a pretvoren u stranački obračun

Protesti građana protiv najavljenih izmjena izbornog zakona Bosne i Hercegovine pretvorili su se u stranački obračun, nakon što su čelnici Socijaldemokratske partije (SDP BiH) i Naroda i prave (NiP) optužili Stranku demokratske akcije (SDA) da su „ukrali“ proteste.

„[Christianu] Schmidtu sam govorio da nismo plemena da nam se nameću takva zakonska rješenja, a SDA je sinoć učinila sve da napravimo incident i da pošaljemo svijetu poruku kako zaista jesmo plemena”, rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na društvenoj mreži Facebook.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, misleći na SDA je napisao: „Ukrali su kolonu boraca i prevarom stali na njeno čelo, u preskupim džipovima, nakon toga objavili slike na društvenim mrežama“.

Izborni zakon kamen spoticanja

Više hiljada građana izašlo je u ponedjeljak poslije podne na ulice Sarajeva, pošto su mediji objavili da Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt planira iskoristiti specijalne ovlasti i nametnuti izmjene Izbornog zakona, koje u slučaju Federacije BiH, jednog od dva entiteta u zemlji, uključuju cenzus za ulazak delegata u entitetski dom naroda, zbog čega bi Hrvati mogli ostati bez delegata u tom domu iz istočnog dijela zemlje jer ih tu živi jako mali broj, dok bi Bošnjaci mogli ostati ili bi broj delegata koji ih predstavljaju bio reduciran iz zapadne Hercegovine.

Prema trenutnom Izbornom zakonu BiH, svaki od 10 kantona u Federaciji BiH u federalni Dom naroda daje najmanje po jednog predstavnika iz reda Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) kritikuje da brojniji Bošnjaci u federalni Dom naroda biraju Hrvatima delegate iz onih dijelova Federacije gdje su Hrvati u manjini, uključujući i člana za državno predsjedništvo, zbog čega i podržava nametanje novog izbornog zakona, no oponenti u takvoj eventualnoj Schmidtovoj odluci vide novu etničku podjelu zemlje, započeta etničkim čišćenjem u ratovima devedesetih godina.

U zemlji u kojoj većina od 3,4 miliona stanovnika žive na ivici siromaštva, izborni zakon je već mjesecima glavni kamen spoticanja među partnerima SDA i HDZ vladajuće koalicije.

Najmanje sedam hiljada građana izašlo je na proteste u ponedjeljak kasno poslije podne ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, protiveći se namjerama Visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona po modelu koji bi osnažio etničku podjelu.

Premda je Dervo Sejdić, aktivista za prava Roma, koji je prvi pozvao građane na proteste pokušao poslati poruku jedinstva i staviti interese građana iznad politike, sa skupa su poslane i stranačke poruke.

 

Prema snimcima dostupnim na društvenim mrežama, član državnog predsjedništva i član vladajuće SDA Šefik Džaferović govorio je na skupu uz zvižduke građana.

„Nisam mogao da zamislim kad sam polagao zakletvu da ću zajedno sa građanima izlaziti na proteste i braniti interese države”, rekao je Džaferović. Činilo se kako je sam Džeferović na trenutak odustao od obraćanja zbog reakcije demonstranata, no ipak je govorio pod pritiskom stranačkih kolega koji su u tom trenutku bili uz njega.

Na protestima se na trenutak pojavio i čelnik SDA Bakir Izetbegović i njegova vrlo utjecajna supruga Sebija Izetbegović, ogrnuta državnom zastavom.

“Oni su spremni skup na kojem se prvi put okupila cijela politička scena pretvoriti u stranačku priču, loviti jeftine političke poene i još jednom potvrditi koliko im je zaista stranka važnija od države“, napisao je čelnik NiP-a Konaković.

Opozicija je vrlo brzo dobila odgovore od SDA-ovog Harisa Zahiragića, zastupnika u kantonalnom parlamentu, koji je vrlo često u društvu porodice Izetbegović:

“Sramotno je to kakvo nepoštovanje su iskazali prema članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine – bez obzira iz koje stranke on dolazi. Time su, zapravo, iskazali nepoštovanje prema svojoj državi koju bi da vode.Time su, zapravo, iskazali nepoštovanje prema sebi samima. Kako očekivati da nas drugi poštuju?”, napisao je Zahiragić na Facebooku

Bosanskohercegovački sociolog i filozof Esad Bajtal rekao je ranije Al Jazeeri da su protesti u Sarajevu očekivani kao i da su oni demokratsko pravo građana, no nazvao je licemjernim to što na proteste pozivaju političke partije, uključujući vladajuću Stranku demokratske akcije. “Pozivati građane da se pobune protiv onoga što su oni napravili je licemjerno“, rakao je Bajtal.

Izvor: Al Jazeera

Izdvojeno