bdf.brcko@gmail.com

ZABORAVLJENI ŠEHIDI BRČKOG Ovo je priča o Zijadu Behliću: Sa nepunih 20 godina svoj život dao na braniku Brčkog i BiH

Na do tada nezapamćenoj dženazi prvog pobrklinskog šehida Zijada Behlića prisustvovao je veliki broj mještana Brke i okoline gdje je uz sve vojne počasti sahranjen.

Prvi šehid/poginuli borac iz Brke je Zijad Behlić. On je sa nepunih 20 godina svoj život dao na braniku domovine i to na linijama odbrane između Donjih Dubravica i Šatorovića.

Početak agresije na Bosnu i Hercegovinu Zijad je dočekao kao vojnik JNA u Smederevu odakle je kao tenkista prekomandovan na ratište u Slavoniju, tačnije na Vukovar. Njegova vojna jedinica bila je stacionirana u mjestu Erdevik, pored Iloka, odakle su trebali da napadnu na grad Vukovar. Svjestan tadašnjih događaja Zijad dezertira iz JNA te se nakon nekoliko dana uspijeva prebaciti u rodno Brčko, odnosno u Brku gdje je do odlaska u JNA živio s ocem Sulejmanom i majkom Ćamilom. Stariji brat Jusuf u to vrijeme je živio u inostranstvu.

Izuzetna hrabrost

Dolaskom u Brku odmah se stavlja na raspolaganje komandantu IV bataljona 108. Brčanske brigade Armije BiH, Enveru Pamukčiću, te učestvuje u akcijama pod vodstvom slavnog komandanta Envera iskazujući izuzetnu hrabrost.

Sredinom jula 1992. godine vodile su se teške borbe na linijama odbrane Šatorovića, a posebno 14. jula kada je u ispomoć šatorovskim braniteljima stiglo nekoliko gazija iz Brke među kojima je bio i Zijad Behlić. Pobrklije se odmah nakon dolaska uključuju u borbu gdje Zijad iskazuje izuzetnu hrabrost uništivši iz neposredne blizine agresorski bunker. Nakon izvršenog zadatka Zijad se povlači zbog bojazni da ne ostane u okruženju te prilikom povlačenja biva teško ranjen te ubrzo umire na rukama svojih saboraca.

Na do tada nezapamćenoj dženazi prvog pobrklinskog šehida Zijada Behlića prisustvovao je veliki broj mještana Brke i okoline gdje je uz sve vojne počasti sahranjen.

Iz biografije

Zijad Behlić je rođen 20. jula 1972. u Brčkom. Osnovnu i srednju tehničku školu “Hasan Burić” završava u rodnom gradu. Do početka agresije na BiH živio je u Brki u domaćinstvu sa roditeljima.

Zijad je bio vrlo talentiran nogometaš i prve fudbalske korake učio na terenu FK “Jedinstvo” Brčko, sve do odlaska u JNA, u Zalužane/Banja Luka. Prošao je sve mlađe kategorije “Jedinstva”, od pionira, kadeta i juniora, a njegovi fudbalski treneri su bili Osman Zenunović (pioniri), Dušan Đurić – Jaro (kadeti) te Mladen Novaković – Cale (juniori).

80-ih godina prošlog vijeka trener Novaković je posebnu pažnju poklanjao u stvaranju sopstvenog igračkog kadra, naročito generacije igrača rođeni od 1972. do 1975. godine, gdje su se posebno talentom izdvajali Vedad Mujačić, Zijad Behlić, Dejan Vugrinčić, Nermin Bukvić i dr., kao i mlađi kadetski reprezentativci BiH – golman Đorđe Popović, te igrači Almir Musić, Goran Dasović i Pašan Lipić.

Najbolji drug Zijada Behlića je bio Almir Musić iz Brke koji se 1987. priključio u FK “Jedinstvo”, ostavivši dubok sportski trag kao član mlađih kategorija reprezentacije BiH, te kao igrač prvoligaša BiH, tuzlanske “Slobode”.

Nakon završetka rata svake godine se 14. jula u Brki, u čast Zijada Behlića održavao Memorijalni turnir u fudbalu. Turnir je održavan do 2003. godine kada je prestalo održavanje istog. Zašto se više ne održava ostala je nepoznanica do današnjih dana?!

Aktuelna vlast u Brčko distriktu BiH, pogotovu bošnjački predstavnici vlasti, kao da diskriminiraju i kažnjavaju Brku i njene stanovnike ne poštujući vrijeme od 1992. do 1995. kada su gazije Brke pružile herojski otpor agresoru. U toj herojskoj borbi Brka je ostala bez 49 najboljih sinova, dok jer veliki broj boraca i civila ranjeno.

 

Izvor: avaz.ba

Izdvojeno