bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom obilježen Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze

Udruženje oboljelih od multiple skleroze u Brčkom danas je povodom Svjetskog dana oboljelih od ove bolesti organizovalo druženje svojih članova i predstavnika drugih udruženja u Omladinskom centru u Brčkom, s ciljem buđenja svijesti javnosti o samom oboljenju i svim teškoćama s kojima se nose oboljeli od multiple skleroze.

“Udruženje oboljelih od multiple skleroze u Brčkom djeluje petnaest godina i broji preko 40 članova, mada prema podacima kojima raspolažemo, u Brčkom ima više od  100 oboljelih od ove bolesti”, kaže  Slavica Jekić, predsjednica udruženja.

Jekić je kao najvažniji rezultat rada ovog udruženja navela pravo da preko Fonda zdravstvenog osiguranja oboljeli jednom godišnje borave 21 dan na banjskom liječenju.

„Takođe, obezbijeđen je interferon beta, medicinsko sredstvo koje usporava napredovanje bolesti i naših 15 do 20 pacijenata to prima. Ostalih lijekova, nažalost nema, osim pulsne terapije koja se prima u bolnici”, dodaje Slavica Jekić.

Obilježavanju dana Oboljelih od multiple skleroze danas je prisustvovao i Nedim Hamzabegović, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi distrikta koji kaže da je Vlada opredijeljena da ovim kategorijama građana pomogne maksimalno gdje je to moguće u skladu sa postojećim zakonskim regulativama.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze Udruženje oboljelih od ove bolesti u Brčkom je u subotu u centru grada organizovalo uličnu akciju na kojoj je zainteresovanim građanima podijeljen informativnoedukativni materijal kroz koji su upoznati o udruženju, ciljevima udruženja, ali i samoj bolesti i načinima borbe za što kvalitetniji život oboljelih.

Multipla skleroza je najčešća autoimuna demijelinizacijska upalna bolest centralnog živčanog sistema (mozga i leđne, tj. kičmene moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine. Žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca. Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnom nivou koji učestvovanjem u događajima i aktivnostima podiže svijest o multipa sklerozi kao globalnom problemu.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno