bdf.brcko@gmail.com

Ko u Brčkom „štanca“ diplome a ko reketira visokoškolske ustanove?

”U postupcima izdavanja licenci i odobrenja za rad visokoškolskim ustanovama ima elemenata korupcije, konkretnije reketiranja.”

Može li, napokon, Brčko distrikt postati Studentski grad, a ne samo grad malverzacija, upitali su, u protekloj nedjelji, javno, iz jednog ovdašnjeg političkog subjekta, u otvorenom pismu medijima, supervizoru Michaelu Scanlanu, Ambasadoru SAD-a  Michaelu Murphyu  i šefici Misije OSCE-a u BiH Katleen Kavalec. Osim toga, pozvane su nadležne institucije da detaljno istraže diplome nosioca svih javnih funkcija u Brčko distriktu BiH, te sankcionišu sve koji imaju diplome sa neakreditovanih i privatnih fakulteta.

Ove reakcije uslijedile su nakon aktivnosti neformalne grupe studenata „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome u Brčko distriktu“, čiji je rezultat da je Odjeljenje za obrazovanje Vlade Distrikta ažuriralo javno dostupni registar, po kojem Distrikt po zvaničnom popisu sa 83 hiljade stanovnika ima čak 27 fakulteta.

Aktivnosti studenata i drugih zainteresovanih za uređeno visoko obrazovanje moglo bi da „iznjedri“ i aferu da se u Brčko distriktu zapravo manje obrazuju za akademska zvanja već više samo „štancaju“ diplome. Odnosno da je upitan kvalitet diploma koje se dobijaju na brčanskim, Visokoj školi, Univerzitetima i isturenim Odjeljenjima visokoškolskih ustanova iz drugih dijelova BiH.

„Mi smo se u ovoj fazi aktivnosti bavili institucionalnim akreditacijama, a kvalitet diploma je pitanje akreditacije programskih studija i to se u cijeloj BiH tek nameće kao prioritet kada se radi o visokom obrazovanju. U Brčko distriktu je tek u julu prošle godine akreditovana prva visokoškolska ustanova Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA, a u februaru ove Evropski Univerzitet Brčko distrikt BiH i Internacionalni Univerzitet Brčko distrikt BiH, sa ukupno 13 fakulteta. Validnost akreditacija ostalih VŠU koji djeluju na prostoru Distrikta bi mogla postati diskutabilna, jer Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH ne vodi u svom registru ta isturena odjeljenja – informacije su iz Grupe.

Ono što bi, po njima, moglo unijeti dodatnu dimenziju, kada je u pitanju korupcija u Distriktu, je nagovještaj da bi se mogla objelodaniti i afera koje visokoškolske ustanove i na koji način izdaju diplome.

„Ne samo to, već, imamo ozbiljne tvrdnje, i naša su lična saznanja, da u postupcima izdavanja licenci i odobrenja za rad visokoškolskim ustanovama ima elemenata korupcije, konkretnije reketiranja, ali o tome možemo govoriti ili iznijeti sumnje tek po prikupljanju dodatnih informacija i dokaza“, kažu u Grupi.

Podsjećamo, Brčko distrikt je u prethodnom periodu u više navrata pominjan kao oaza za izdavanje lažnih diploma, zbog čege se u središtu medijske pažnje našao 2009. godine, kada je otkriveno da 21 službenik u javnoj upravi Brčko distrikta ima lažnu diplomu. Zbog toga je  Tužilaštvo Distrikta za upotrebu i falsifikovanje dokumenata u oblasti obrazovanja u lokalnim javnim službama optužilo ukupno dvanaest osoba.

Još skoriji slučaj je iz 2019.godine, kada su među devet uhapšenih osoba u akciji kodnog naziva „Pečat“ policije i SIPA, bile i osobe iz Distrikta.

 

 

Izvor: antikorupcija.info

Izdvojeno