bdf.brcko@gmail.com

Džaferović u Brčko Distriktu pozvao na mir, stabilnost i tolerantnu retoriku!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je danas, tokom posjete Brčko distriktu, sve političke aktere u zemlji da se okrenu miru i stabilnosti, jer zapaljiva retorika ne može donijeti ništa dobro građanima.

On je u brčanskoj Gradskoj vijećnici razgovarao s čelnim ljudima Distrikta iz reda sva tri konstitutivna naroda, a sastanku je prisustvovao i premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Uznemirenost kod građana

“Pozivam na mir, pozivam na stabilnost. Pozivam na jednu tolerantnu retoriku. Huškačka retorika nikome ne koristi, nepoštivanje Ustava BiH, zakona koje smo u BiH do sada usvojili, dakle ukupnog okvira po kojem funkcionira BiH. I da u institucijama BiH vodimo dijalog o svim pitanjima”, naglasio je Džaferović u izjavi za medije.

Istaknuto je da je Distrikt kao multietnička zajednica uspješan primjer suživota u BiH te da je spominjanje ove specifične administrativne jedinice, koja dijeli bh. entitet Republika Srpska na dva dijela, u kontekstu priča o potencijalnim sukobima stvorilo uznemirenost kod dijela građana.

“Ovom posjetom Džaferovića željeli smo i on i mi da još jednom uputimo poruku građanima Distrikta da razloga za osjećaj straha nema, već da institucije i Distrikta i BiH imaju svoju odgovornost i obaveze koje vrše“, poručio je gradonačelnik distrikta Brčko Esed Kadrić.

Saradnja oko autoputa

Učesnici sastanka su zaključili da je nužno okrenuti se aktivnostima na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, što je zajednički interes svih dijelova BiH.

Radi se prije svega o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd, koji će prolaziti i kroz teritoriju Distrikta.

U narednom periodu lokalne vlasti imaju zadatak odrediti trasu, kako ne bi došlo do kočenja u realizaciji ovog projekta.

S tim u vezi, očekuje se intenziviranje saradnje između dva bh. entiteta i Distrikta, ne samo oko autoputa, nego i drugih velikih infrastrukturnih projekata čija realizacija se planira u narednim godinama.

Sve to bi trebalo donijeti ekonomski napredak cijele zemlje, čemu se nadaju učesnici današnjeg sastanka.

Nakon sastanka, odata je počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike BiH na spomeniku u centru Brčkog, a upriličena je i šetnja glavnim brčanskim trgom te posjeta nedavno otvorenom Uredu Vlade FBiH, koji bi trebao poboljšati saradnju između ovog bh. entiteta i Distrikta.

 

Izvor: N1

Izdvojeno