bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom se još uvijek traga za posmrtnim ostacima 44 lica srpske nacionalnosti

Udruženje porodica nestalih srpskih boraca i civila u Brčko distriktu još uvijek traga za 44 osobe nestale tokom proteklog rata. Nade je sve manje, kažu, jer već pet godina nije otkriven niti jedan posmrtni ostatak sa ovog spiska.

Ljubinka Živanović iz Brčkog je u ovom udruženju od 1996. godine. Učlanila se u njega jer je bila među stotinama onih kojima je tokom proteklog rata nestao neko od najbližih srodnika. Ona je tražila brata koji je nestao u ratu. U julu 1995. on je pronađen u masovnoj grobnici “Kamen” na području Glamoča, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 108 osoba srpske nacionalnosti, a Ljubinka je kao koordinatorica ostala u Udruženju kako bi pomogla u pronalasku preostalih nestalih osoba.

“Na našim spiskovima se još uvijek kao nestala vode 44 lica srpske nacionalnosti, od kojih je 16 iz Brčkog, dok ostalih 28 traže porodice iz drugih opština, a koje su se nakon rata nastanile u Brčkom i danas tu žive. Među njima je najviše onih koji su došli iz Sarajeva i Jajca te jedan manji dio iz Tuzle i Smoluće”, govori Živanović.

Prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine na području Brčkog se traga za ukupno 95 osoba. U cijeloj BiH traga se za preko 7.000 nestalih.

Prema saznanjima i informacijama koje posjeduju u ovom udruženju, sumnja se da su tijela većine osoba za kojima se i dalje traga najvjerovatnije ukupana u pojedinačne grobnice.

“Jedini slučaj gdje je nestalo više lica i gdje pretpostavljamo da su zajedno zakopane jeste slučaj četiri žene iz naselja Špionica (opština Srebrenik) koje su nestale istog dana prilikom prelaska na teritoriju opštine Brčko. Naša je pretpostavka da ako su zajedno nastradale, da su i zajedno sahranjene, što i ne mora biti tačno jer precizna lokacija gdje se nalaze njihovi skeletni ostaci još uvijek nije otkrivena”, dodaje.

Većina onih koji su ubijeni polovinom septembra 1992. godine na području sela Bukvičkog platoa, nakon rata je razmijenjena i oni su ukopani u Brčkom, no još uvijek se traga za petoro nestalih u naseljima Bukvik i Bukovac.

“Jedan od ovih pet nestalih je i Aco Vujić, za kojeg smo informaciju gdje bi se trebalo nalaziti njegovo tijelo imali od čovjeka koji ga je mrtvog nosio na leđima i koji ga je ostavio u Bukviku pored pruge. Međutim, nakon što su nedavno vršena iskopavanja na tom lokalitetu, nismo uspjeli pronaći njegove skeletne ostatke”, priča Živanović u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

U ovom udruženju ističu da uprkos dobroj saradnji sa nadležnim institucijama u Brčko distriktu, sve dok se ne pronađe i posljednji nestali, oni ne mogu biti zadovoljni njihovim radom.

“Sve je stalo. Već skoro pet godina niko od onih koje tražimo nije pronađen. I zato mi s razlogom kritikujemo ove institucije. Mi smo rekli da nećemo biti zadovoljni njihovim radom sve dok se i zadnja nestala osoba ne pronađe, iako oni smatraju da do sad pronađenih oko 70 do 80 posto nestalih je dobro urađen posao”, govori Živanović, dodajući da za roditelje i porodice koji još uvijek traže svoje najmilije taj procenat ne znači ništa dok se ne pronađe i zadnja nestala osoba.

Problem je, kako pojašnjava Živanović, što mnoge porodice prirodnim putem nestaju a da nisu dočekale pronaći svoje najmilije. Samo u zadnja dva mjeseca su umrla tri člana iz porodica koje još uvijek traže svoje najmilije, nestale u ratu, kaže ona.

“Uglavnom su to stariji ljudi koji traže svoju djecu, jer je već puno godina prošlo od rata. Dosta njih je i oboljelo kroz sve to, neki žive u stanju socijalne potrebe, u nehumanim uslovima, u izbjegličkim centrima”, pojašnjava Živanović, navodeći primjer jedne od članica koja preživljava od 180 konvertibilnih maraka (KM) socijalne pomoći i živi u izbjegličkom naselju.

“Mi iz udruženja često pomažemo takvim osobama, ali ne možemo ni mi zadovoljiti sve njihove potrebe, a imam osjećaj da se oni zbog te silne tuge i traganja za svojim nestalim, koje traje već godinama, jednostavno nisu mogli ni snaći”, smatra Živanović.

Ovo udruženje sarađuje sa udruženjima nestalih iz druga dva naroda na području Brčko distrikta.

“Naš zajednički prijedlog je bio da bi bilo najbolje da se sastanu komandanti i oficiri iz sve tri vojske koje su bile na području Brčkog i da razmijene informacije gdje se nalaze lokacije na kojima su sahranjeni oni koje još uvijek tražimo, jer smo sigurni da oni to znaju”, kaže Živanović.

Ona dodaje da je saradnja sa Policijom i Tužilaštvom u Brčko distriktu dobra, da se svaka nova informacija koju imaju u Udruženju prosleđuje istražiocima.

 

 

Mirsad Arnautović

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno