bdf.brcko@gmail.com

Srđan Letić, vođa organizacije “Sveti Georgije Lončari”, optužen je sa još dvije osobe

Srđan Letić, vođa neregistrovane humanitarne organizacije “Sveti Georgije Lončari”, optužen je sa još dvije osobe zbog nanošenja teških tjelesnih povreda u januaru prošle godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Ovo tužilaštvo je, kako se navodi u odgovoru, 11. novembra 2021. podiglo, a Osnovni sud u Brčkom je 16. novembra 2021. godine potvrdio optužnicu protiv Letića, Mirka Bjelovića i Siniše Stevanovića zbog sumnje da su 13. januara prošle godine u večernjim satima u Brčkom, ispred zgrade gdje živi, napali S.C.

Oni su “fizički napali C., zadali mu više udaraca u predjelu glave i drugim dijelovima tijela i nanijeli mu više tjelesnih povreda, čime bi počinili krivično djelo ‘teška tjelesna povreda’”, naveli su iz Tužilaštva.

Istraga protiv Letića, Bjelovića i Stevanovića od augusta se vodila za nanošenje teške tjelesne povrede, za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, a prethodno je vođena za nanošenje teških tjelesnih povreda, o čemu je ranije pisao BIRN BiH.

Letić se na društvenim mrežama i u medijima predstavlja kao vođa neformalne humanitarne organizacije “Sveti Georgije” u Lončarima kod Brčkog, koja je čestitkom povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, navela “kako će dati krv” za ovaj entitet, “kao što su to ranije djedovi i očevi”.

“Dat ćemo krv za Republiku Srpsku kako to vidi naš Milorad Dodik, jer on jedini ima viziju kako sačuvati i obraniti Republiku Srpsku i od stranih i od domaćih neprijatelja, tj. lažni opozicionari koji su spremni na sve da dohvate vlast i prodaju grobove naših predaka”, navodi se u objavi ove organizacije.

Na upit organizaciji na Facebooku o značenju ove objave, BIRN-u BiH nisu odgovorili.

Letić je, prema presudama koje su sudovi dostavili BIRN-u BiH, ranije osuđen na najmanje četiri godine i tri mjeseca zatvora u više odvojenih presuda. Pred Okružnim sudom u Doboju je 2012. pravosnažno osuđen na dvije i po godine zatvora zbog spolne radnje nad 13-godišnjom djevojčicom.

On je 2007. pred Sudom BiH osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora zbog falsifikovanja 40 novčanica od po deset konvertibilnih maraka i trgovine oružjem. U presudi se navodi da su kod Letića pronađene dvije bombe, smjesa koja asocira na eksploziv, tromblon, suzavac, signalni pištolj, detonatorske kapsule i više od 600 metaka različitog kalibra.

Postoje i dvije presude za krivično djelo “prikrivanje” – jedna izrečena 2005. pred Osnovnim sudom u Modriči, gdje je osuđen na šest mjeseci uslovno, a druga 2007. godine pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, gdje je osuđen na 30 dana zatvora. Druga presuda tiče se predaje ukradenog automobila.

Organizacija u kojoj je Letić vođa, predstavlja se kao humanitarna organizacija, a BIRN BiH je ranije pisao da njen rad nadzire policija zbog pojedinih članova od bezbjednosnog interesa za sigurnosne agencije.

Organizaciju “Sveti Georgije Lončari”, koja glorifikuje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, pravomoćno osuđenog za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH, te se ugleda na desničarske organizacije u Srbiji, u najmanje dva navrata je podržala Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini kroz donacije vozila. Jedno od vozila Ambasada je, prema objavi organizacije “Sveti Georgije Lončari”, donirala nakon pisanja BIRN-a BiH o organizaciji i kriminalnoj prošlosti njenog vođe.

 

 

Izvor: detetktor.ba

Izdvojeno