bdf.brcko@gmail.com

Facebook će promijeniti ime

Facebook namjerava promijeniti naziv sljedeći tjedan kako bi odražavao fokus tvrtke na izgradnju “metaverza”, prema navodima web stranice Verge.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg trebao bi raspravljati o ovom pitanju na godišnjoj konferenciji Facebook Connect 28. listopada, no promjena imena mogla bi biti objavljena prije roka.

Promjenom naziva Facebook će postati jedna od mnogih aplikacija koje kontrolira matična tvrtka.

Facebook već ima više od 10.000 zaposlenika koji proizvode potrošački hardver poput AR naočala za koje Zuckerberg vjeruje da će na kraju biti sveprisutni kao i pametni telefoni. U srpnju je za The Verge rekao da će se, u sljedećih nekoliko godina, “učinkovito prebaciti s ljudi koji nas vide kao primarno društvenu medijsku tvrtku na tvrtku metaverza”.

Novo ime se taji, čak ni svi članovi uprave tvrtke to ne znaju. Možda ime ima neke veze s Horizon-om, novim proizvodom tvrtke, predstavljenim u kolovozu.

Horizon je mreža virtualnih ureda s kojima se možete povezati putem video konferencija ili pomoću slušalica Oculus VR.

U svijetu postoji više od 200 milijuna poduzetnika koji ovise o Facebooku.

Nedavno se Facebook našao u problemima zbog kvara u svom sustavu, kada satima korisnici te društvene mreže u čitavom svijetu njoj nisu imali pristup. To je koincidiralo s kontroverznim svjedočenjem u Kongresu bivše zaposlenice Facebooka Francis Haugen i njenih optužujućih riječi iz intervjuua:

“Vidjeli smo kako Facebook nestaje s interneta, ne znam zašto to nije uspjelo, ali znam da se više od 5 sati Facebook nije koristio za produbljivanje podjela, destabilizaciju demokracije i prisiljavanje djevojaka i žena na negativnost osjećaja prema svojim tijelima. Facebook proizvodi nanose štetu djeci, siju razdor i slabe našu demokraciju. Facebook i Instagram znaju kako ih učiniti sigurnijima, ali uprava neće napraviti potrebne promjene jer stavljaju svoj astronomski profit ispred ljudi. Potrebno je djelovanje Kongresa. ”

Sama Haugen kontroverzna je osoba koja je uFacebooku bila dio grupe koja je tražila i blokirala dezinformacije. Drugim riječima, cenzura. Njezina je grupa blokirala izvješća koja su govorila o sadržaju prijenosnog računala koje je sin tadašnjeg predsjedničkog kandidata Joe Bidena zaboravio u servisu. Društvena mreža uklonila je fotografije Huntera s drogama i seksa s maloljetnicima kao dezinformacije.

Zanimljivo je i da se oko Facebooka u Kongresu i američkoj politici općenito vode oštre polemike. Demokrati ga smatraju posljednjim utočištem za pripadnike konzervativne Amerike i širenje njihovih ideja ali i govora mržnje, dok ga konzervativci optužuju za filtere u predizbornoj kampanji protiv Donalda Trumpa i štošta drugog.

Dakle, vlasnici i vodstvo Facebook-a itekako će imati o čemu razgovarati, a vidjet ćemo što u tom smislu donosi navedena mogućnost promjene imena.

Društvenu mrežu Facebook osnovao je u veljači 2004. 19-godišnji američki student Mark Zuckerberg. Sjedište tvrtke nalazi se u Menlo Parku (SAD, Kalifornija). Facebook posjeduje platforme Messenger, WhatsApp i Instagram.

Zuckerberg je na trećem mjestu liste najbogatijih Amerikanaca, početkom rujna njegovo je bogatstvo procijenjeno na 134,5 milijardi dolara.

Izdvojeno