bdf.brcko@gmail.com

Nastavljamo politiku zaštite prava i interesa državljana Srpske

Savez nezavisnih socijaldemokrata sprovodiće i dalje politiku zaštite i afirmacije prava i interesa državljana Republike Srpske u Brčko distriktu, kao i rad koji će omogućiti podizanje ukupnog kvaliteta života svih građana, rekao je danas predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Brčko Siniša Milić.

Milić je na konferenciji za novinare najavio kampanju za pribavljanje entitetskog državljanstva.

Prema trenutnim podacima oko 27.000 stanovnika Brčkog ima entitetsko državljanstvo Republike Srpske, a oko 15.000 još nema opredijeljeno entitetsko državljanstvo.

– Nema potrebe da napominjem koliko je to važno za ukupnu poziciju državljana Republike Srpske na području Brčko distrikta u skladu sa Arbitražnom odlukom. To je jedna od vezivnih tačaka sa Republikom Srpskom i nastojaćemo da kroz svoj stranački aktivizam pozovemo građane da se opredijele za entitetsko državljanstvo – rekao je Milić.

On je naveo i da se očekuje odgovor iz brčanske Vlade na inicijativu koju je uputio SNSD, a odnosi se na to da se na drugačiji zakonski način reguliše pitanje investicionog održavanja stambenih zgrada u Brčko distriktu, što je evidentno problem već duže godina.

Na konferenciji za medije istaknuto je i da je realizovano ili upućeno u proceduru niz drugih inicijativa, kao što su inicijativa “E-beba”, koja bi trebala da omogući pribavljane matičnih dokumenata za novorođenčad bez opterećenja za roditelje, te inicijativa za formiranje dnevnog centra za djecu sa teškoćama u razvoju.

Među inicijativama je i zahtjev da se u Zakonu o porezu na nekretnine podigne prag za neoporezivi dio sa 20.000 KM na 40.000 KM, što će sasvim sigurno pomoći građanima slabijeg imovinskog stanja.

Osvrćiću se na rad brčanskog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Milić je rekao da je u proteklom periodu, od kada je na čelu Odjeljenja kadar SNSD-a Milenko Ninković, učinjen ogroman napredak budući da je donesen Pravilnik, koji će prvi put važiti duži niz godina, a poljoprivrednici će unaprijed moći da znaju na koji iznos i na koje podsticaje u poljoprivredi mogu da računaju.

On je naveo da će biti i isplata zaostalih 20 odsto podsticaja za poljoprivrednike za prethodnu godinu, kao i to da su u skupštinsku proceduru ušle izmjene Zakona o lovstvu koje će omogućiti da se periodično vrši odstrel štetočina, što je veliki napredak ako se zna da godinama unazad u Brčkom postoji zabrana lova.

Milić je istakao da je sve navedeno prepoznato u javnosti budući da SNSD-u pristupa veliki broj novih članova, te da su svi dobrodošli.

On je rekao da, zahvaljujući stabilnosti i jedinstvu svih stranačkih struktura, nema potrebe da se govori o konsolidaciji ove političke organizacije nakon promjena koje su se desile u avgustu u samom vrhu stranke u Brčkom, već o unapređenju i daljem jačanju SNSD-a, kao najjače političke partije iz reda srpskog naroda.

– Smatramo da će aktivnosti koje ćemo obavljati unaprijediti dalji rad SNSD-a u Brčkom s ciljem obnavljanja i podmlađivanja stranačke strukture, uključivanja većeg broja mladih i obrazovanih u rad naše političke organizacije i kreiranju politika na lokalnom nivou zadržavajući glavne smjernice SNSD-a po kojima smo bili prepoznatljivi u prethodnom periodu i zahvaljujući čemu smo dugi niz godina bili pobjednici na svim izborima – naveo je Milić.

Govoreći o temama koje su bile aktuelne na sjednici Opštinskog odbora stranke koja je održana sinoć, on je istakao da je na sjednici analizirana politička situacija u Brčko distriktu, te da je ocijenjeno da koalicija funkcioniše stabilno i da je nesumnjiv doprinos SNSD-a stvaranju političke klime koja je omogućila realizaciju brojnih infrastrukturnih i razvojnih projekata.

On je istakao da SNSD pozdravlja početak rada Kancelarije za prevenciju korupcije, kao i Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, koje će svojim angažmanom aktivno doprinijeti kreiranju zakona koji prate ovu oblast.

Milić je naveo da je na sjednici usvojena odluka o formiranju Aktiva penzionera, donesen Plan aktivnosti Opštinskog odbora SNSD-a za period oktobar-januar 2022. godine, te da su članovi Odbora informisani o aktivnostima u vezi sa obnavljanjem i ojačavanjem mjesnih odbora kao najvažnijih struktura svake opštinske organizacije.

 

 

Izvor: atvbl.com

Izdvojeno