bdf.brcko@gmail.com

U Brčko stiglo 1.000 doza Sputnjika V

Na molbu gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i predsjednika Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Vlada Republike Srpske donirala je 1.000 doza vakcina proizvođača Sputnjik V, koje će biti iskorištene za imunizaciju 500 građana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koji su prilikom prijave za istu kao preferiranu vrstu vakcine naveli isključivo Sputnjik V

S obzirom na prvobitne poteškoće u vezi s nabavkom vakcina, doprinos Vlade Republike Srpske imunizaciji naših građana dodatno će poboljšati uslove za kontinuitet procesa vakcinacije, što također utiče i na povjerenje građana u zdravstveni sistem, te olakšava tranzicijski period do nabavke vlastitih količina, saopšteno je iz Odjeljenja za zdravstvo.

Vakcine su isporučene Pododjeljenju za javno zdravstvo Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, i u najskorije vrijeme će biti dostupne za upotrebu.

Šef Odjeljenja za zdravstvo Sead Šadić rekao je za Radio Brčko da će građani koji su tražili ovu vakcinu uskoro biti pozvani da je i prime, a kako je naglasio, ovih 1.000 doza će biti dovoljno da se zadovolje potrebe iskazane do danas.

“Za sada smo zadovoljni samim procesom vakcinacije, u Brčko distriktu je preko 15.000 građana vakcinisano, što naravno nije dovoljan broj da možemo potvrditi da je proces vakcinacije, odnosno imunizacije, uspješno realizovan na području Distrikta. U ovom trenutuku imamo sasvim dovoljan broj vakcina, i raspolažemo sa Astrazenekom, Sinofarm i Sputnjik V vakcinom. Naš ukupni željeni cilj je 50.000 i sa ovim svim dozama koje su nam došle, naravno da ih neće biti dovoljno, ali u ovom trenutku će to biti dovoljno da se zadovolje potrebe građana iskazane do danas”, pojasnio je Šadić.

Kako je rekla Anđa Nikolić, šef Pododjeljenja za javno zdravstvo, iz Instituta za javno zdravstvo RS, u donaciji koja je stigla u Brčko jutros oko 9 sati, uz vakcine pristigao je i sav prateći materijal.

“Uz 500 doza prve komponente i 500 doza druge komponente vakcine Sputnjik V, Institut za zdravlje Republike Srpske ovaj put je bio zaista velikodušan jer su nam spakovali i sav prateći materijal, odnosno igle i šprice. Zahvaljujem se svima, počev od instituta do ljudi koji su bili glavnu u rokovođenju dogovora za ovu donaciju”, istakla je Nikolić.

Prema riječima Seada Šadića, iako Distrikt nema sve vrste vakcina, mišljenje struke je da je svaka vakcina bolja od toga nego biti nevakcinisan, i jedini način da damo svoj doprinos je da se vakcinišemo.

 

 

 

(nula49.com/radiobrcko.ba)

Izdvojeno