bdf.brcko@gmail.com

Sebija Izetbegović nikada nije upisala magisterij!

Nema dokaza da je dr. Izetbegović ikada upisala magisterij. Rad je ipak odbranjen. Tvrdilo se da je riječ o tuđem, ukradenom radu. Ni to nije demantirano

Uvidom u matične knjige Medicinskog fakulteta u Sarajevu ne može se utvrditi da je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović ikada upisala postdiplomski studij.

No, direktorica Izetbegović je 29. marta 1997. godine na Medicini, pred prof. dr. Srećom Šimićem odbranila magistarsku tezu pod nazivom “Efekti ishrane trudnica na malformacije novorođenčadi u toku rata u Sarajevu”.

Kako je to moguće pitamo naše izvore s Medicinskog fakulteta, no ni oni nemaju odgovor.

– Ako nije upisala magistarski, kako je mogla odbraniti tezu?!  Kako ćete diplomirati na nekom fakultetu ako se niste upisali. Formalno – pravno nema nikakvog dokaza da je upisana. I nema datuma kad se prijavila na magisterij – kaže naš izvor.

Izrada magistarskog tada je trajala najmanje dvije godine.

Prepravljane ocjene

To baca novo svijetlo na romansiranu biografiju, koju je, kad je nakon magisterija namjeravala upisati (također, sporni) doktorat, Sebija Izetbegović otkucala na komadu papira.

Tada je navela niz nelogičnosti (da ne kažemo, neistina), kojima su se bavili inspekcija, rektor Univerziteta u Sarajevu dr. Rifat Škrijelj, Univerzitet u Zagrebu, mediji, javnost.

Podsjećamo, Izetrbegović je navodila da je na Medicini diplomirala s prosječnom ocjenom 8,3.

No, istina je, prema svemu sudeći drugačija.

– Prema indexu, njen prosjek na medicini bio je 7,38. To su objavili i mediji. No, uz te su ocjene malo “poboljšane, najprije kako bi mogla postati asistent, a zatim dalje, za postdiplomski studij… No, pravila koja su važila za one koji imaju prosjek najmanje osam tokom cijelog studija, odnosno prosjek najmanje devet iz predmeta za koji konkuriše, nisu važila za Sebiju Izetbegović – kazao je početkom ljeta izvor Interview.ba blizak Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

U istoj biografiji, koja se prethodnih mjeseci mijenala po potrebi i zbog neuvjerljivih opravdanja, dr. Izetbegović je napisala da je tokom rata godinu dana provela na specijalizaciji na Klinici “Sveti duh” u Zagrebu, gdje je završila “postiplomski studij za strance na engleskom jeziku  ULTRA SOND IN CINCLAO MEDISIN”, a u Zagrebu je, hvalila se tada “pohađala IAN MC DONALD seminar za kliničku primjenu ultra zvuka”.

Dalje ju je put, zbog ratnih zbivanja, vodio u Instambul gdje je, kako je tvrdila “osam mjeseci provela kao asistent na hirurškoj ginekoliji kod redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Istambulu prof. dr. Selcuk Erez”.

– Po povratku u Sarajevo nastavila sam rad na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Sarajevo. Odbranila sam projekt magistarskog rada na temu “Efekti ishrane trudnica na incidenciji malformacije novorođenčadi za vrijeme rata – mentor prof. dr. sci. Srećko Šimić. Magistarski rad je u izradi – napisala je 19. juna 1996. godine.

                           Romansirana biografija pred upis na doktorat

Rad je  odbranjen 9. mjeseci kasnije. Unatoč činjenici da ne postoji trag da je dr. Izetbegović ikada upisana u matičnu knjigu.

U maju ove godine Muradif Pajt ustvrdio je za medije da je Sebija Izetbegović magistarski koji je “odbranila” u Sarajevu “ukrala” od njegove bivše supruge dr. Aide Cviko, koja živi u SAD i ugledna je stručnjakinja u oblasti dječije patologije.

Pajt je ustvrdio da je Sebija Izetbegović izvjesno vrijeme u ljeto 1992. živjela kod njih u stanu u Zagrebu, a u novembru otišla za Tursku.

Godinu nakon toga, kad se bračni par Pajt,  spremao krenuti za Sjedinjene Države, dr. Aida Cviko je primjetila da joj nedostaje i magistarski i doktorat.

Halali, oprosti

– Nakon nekoliko dana ona (dr. Aida Cviko, op. aut) je shvatila da je to Seka uzela. Nazovem Sebiju i pitam je: “Da slučajno ne znaš gdje je Aidin magisterij?!. Počela mi se odmah ispričavati: “Halali, oprosti”. Kazala je kako ga je slučajno ponijela sa sobom. Rekoh: “Nema problema, prvim avionom dolazim” –  pričao je Pajt.

Onda je, kako kaže, sa suprugom otišao u Tursku, te kontaktirao Sebiju Izetbegović kako bi vratila magisterij. No, na dogovoreni sastanak nije došla ona nego neki muškarac. Koji je donio vrećicu u kojoj su bili magistarski i doktorat.

– Kada je supruga otvorila vrećicu primjetila je da (na magistarskom, op. aut) nedostaje prvih nekoliko stranica, na kojima su pisala imena mentora, članova komisije… Ne kažem da je prepisala ili plagirala magistarski rad moje supruge, nego da je ukrala rad – tvrdi Muradif Pajt.

Dr. Sebija Izetbegović nije se osvrnula na ove navode. Ni potvrdila ni demantirala.

No, to je tek vrh ledenog brijega, sad već možemo ustvrditi, lažirane biografije direktorice Kliničkog centra.

Već je jasno da od specijalizacije u Zagrebu nije bilo ništa, a što je u dva navrata i zvanično potvrđeno s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon što se u mediju (vrlo) bliskom Stranci demokratske akcije pojavio navodni index dr. Izetbegović s zagrebačkog postdiplomskog studija, s Medicinskog fakulteta u Zagrebu su sredinom jula, a na insistiranje bh. medija napisali: Ne možemo utvrditi vjerodostojnost indexa Sebije Izetbegović.

– U dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indexa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indexu – napisao je prof. dr. Marijan Klarić, dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

Onda je situaciju riješila sama dr. Izetbegović, kada je za N1 izjavila da “nikada nije tvrdila da je studirala u Zagrebu”, dok je istoga dana u Mostaru njen suprug, predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao da je ona ipak tamo studirala.

Iz Zagreba se, podsjećamo vratila s navodnih 10 položenih ispita, ali u arhivi Medicine u Sarajevu nema niti tog indexa niti prepisa tih navodno položenih ispita.

– Na osnovu njene riječi tadašnji je dekan (prof. dr. Nedžad Mulabegović, op. aut) prihvatio da dr. Izetbegović položi ta četiri ispita, koji joj “nedostaju” za postdiplomski – kazao nam je ljetos naš izvor.

Da te nije Alija

Na pitanje kako je to moguće, on navodi:

– Ne zaboravite, bila su to vremena najvećeg uspona Alije Izetbegovića i njegove porodice – upozoravali su nas tada mnogi sugovornici.

Do diploma ili uvjerenja o upisu ili indexa pokušala je doći i Kantonalna inspekcija Sarajevo, no, bez velikog uspjeha.

Kako su saopćili nakon višednevne kontrole “na osnovu dokumentacije koja je stavljena na uvid, postupajući inspektori mogli su utvrditi činjenično stanje prema kojem je Sebija Izetbegović diplomu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu stekla 1989. godine”.

Inspekcija se nije mogla očitovati ni oko ispita koje je dr. Izetbegović “prenijela iz Zagreba”, jer joj nije predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Konačnu odluku o aferi diploma, prema svemu sudeći, morat će donijeti Senat Univerziteta u Sarajevu. Rektor Škrijelj pisao je kolegama u Zagreb, čeka nalaze inspekcije, traži od Medicine (prilično bezuspješno) dodatnu dokumentaciju.

Sve to pokreće nova pitanja. Ako nije upisala magisterij, kako je i na osnovu koje dokumentacije odbranila tezu. Ako je to sporno, kako je upisala doktorat?

Pa se vraćamo na početak i na pitanje kako je sve to moguće?

 

Piše: Senka KURT, Interview.ba

Izdvojeno

Odgovor E. Pašalića na iznesene tvrdnje brčanskog SNSD-a da on (E.Pašalić) svojim javnim istupom podriva temelje Distrikta

Saopštenje brčanskog SNSD-a povodom mog intervjua  objavljenog u Slobodnoj Bosni 07.04. 2022.g. predstavlja paradigmu opskurne, neprosvijećene, nedemokratske, autoritarne politike u Brčkom, koju posljednjih godina...

Medijski istup gospodina Pašalića opasan presedan

Opštinski odbor SNSD-a u Brčkom najenergičnije odbacuje tvrdnje bivšeg poslanika u Skupštini distrikta Enesa Pašalića da „Dodik, SNSD i njegovi politički predstavnici u Brčkom...

Intervju sa E. Pašalićem: Divna prilika za bolju Bosnu bila je upravo u Brčkom.

Dok je fokus domaće javnosti usmjeren prema udaru na ustavno-pravni poredak BiH koji provodi Milorad Dodik na državnom i entitetskom nivou, potpomognut Draganom Čovićem,...

Ko u Brčkom „štanca“ diplome a ko reketira visokoškolske ustanove?

''U postupcima izdavanja licenci i odobrenja za rad visokoškolskim ustanovama ima elemenata korupcije, konkretnije reketiranja.'' Može li, napokon, Brčko distrikt postati Studentski grad, a ne...

BRČANSKI APELACIONI SUD U FUNKCIJI REVIZIJE KONAČNE ARBITRAŽNE ODLUKE ZA BRČKO?

Da je u Brčko Distriktu BiH već dugo na djelu revizija Konačne arbitražne odluke, potvrdilo je i Rješenje brčanskog Apelacionog suda po apelaciji g....

STRAŠAN ZLOČIN: UBIVSTVO U ISLAMOVCU

Policija Brčko distrikta BiH je dana 22.02.2022. godine u 9:15 sati zaprimila prijavu da jedno lice pušta ovce u tuđu njivu u mjestu Islamovac...

U BRČKO DISTRIKTU SE PROVODI TIHA REVIZIJA KONAČNE ARBITRAŽNE ODLUKE ZA BRČKO

Već dugo je u BiH na djelu otvoren, planiran, organiziran i sinhronizovan udar na ustavni poredak BiH. Urušavanje državnih institucija, predvođeno Miloradom Dodikom, kulminiralo...

„Situacija je u Brčkom stabilna“, dok se nekažnjeno proslavlja neustavni Dan RS-a, prenose ovlasti Distrikta na RS…

Predsjednik Skupštine Brčkog Siniša Milić izjavio je jučer ambasadorima Španije u BiH Terezi Lizaranzu i Holandije Džonu Voltmansu da je politička situacija u Distriktu...